Još se uvijek čeka odluka Ustavnog suda o legalnosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Sud je zaprimio 31 zahtjev za ocjenom ustavnosti, a prve odluke bi trebale biti poznate do kraja mjeseca.

Stožer civilne zaštite u svega par mjeseci prošao je put od idealiziranja do razloga za prosvjede. Njihove odluke građani sve češće propituju, a o njima će odlučivati i Ustavni sud, piše Dnevnik.hr

– Pretpostavljam, iako to ne mogu znati sa sigurnošću, da će Ustavni sud zaključiti da su odluke koje je donosio stožer u skladu s Ustavom i sa zakonima u RH – rekao je ustavni stručnjak Mato Palić.

No, problem Stožera je i to što im građani sve manje vjeruju. Razlog tomu je, smatra oporba, što ljudi vide da su neke odluke bile političke, a ne epidemiološke.

– Epidemiološke mjere moraju se provoditi prema svima jednako. Ne možemo imati svaki dan nove iznimke za određene grupacije zato što je to politički oportuno nekome – rekla je Sandra Benčić iz platforme Možemo.

To nepovjerenje tek bi moglo postati opasno.

– Kao u priči o Peći i vuku, više nitko neće pratiti preporuke Stožera niti će ih shvaćati ozbiljno u trenutku kada, a i to je moguće, dođe do ozbiljne epidemiološke ugroze – rekla je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.

Među prvim kritičarima bio je i predsjednik Milanović

Iz Stožera su nebrojeno puta ponovili da sve što rade, rade isključivo u svrhu zaštite zdravlja građana.

– Ja bih volio da smo svi ovdje na istom brodu. Nadam se da je velika većina na tom brodu, a opet ponavljam da smo demokratsko društvo – rekao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović.

Među prvim kritičarima Stožera bio je predsjednik Zoran Milanović.

– Onaj tko to radi, mora biti stalno nadziran od Hrvatskog sabora i mora imati odobrenje Hrvatskog sabora da može izvanredno, jer ovo su izvanredne mjere, ljudima praktički naređivati – rekao je predsjednik.

Izvanredne mjere uvode se aktiviranjem članka 17. Ustava, no taj članak nije aktiviran.

– Ako bi se on aktivirao i odredilo da se pojedina prava i slobode mogu ograničavati dvotrećinskom većinom zastupnika u Hrvatskom saboru, to bi usporilo postupak ograničavanja tih prava. U ovakvoj situaciji, kad se treba brzo reagirati, to je jednostavno proturječno samo sebi – rekao je Palić.

Ovlasti su Stožeru dane Zakonom koji je izglasao Sabor, a podržalo ga je čak 108 zastupnika. Naknadno je podnijet 31 prijedlog za ocjenu ustavnosti i Zakona u cjelini i pojedinih odluka Stožera.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime