Jučer je nastavljen crni niz stravičnih prometnih nesreća koje su se u posljednja četiri dana dogodile na našim cestama, a u kojima je poginulo čak 11 osoba. Kod Sinja je jučer ujutro poginuo 19-godišnjak zbog neprilagođene brzine i gubitka kontrole nad vozilom.

U crno su zavijeni i Runovići kod Imotskog. Od posljedica nesreće koja se dogodila u noći sa srijede na četvrtak, preminuo je i drugi maloljetnik. Mala općina u Dalmatinskoj zagori proglasila je trodnevnu žalost.

Crne dane na prometnicama uzrokovali su brzina i vremenski uvjeti, ali i izrazito stara vozila. No na nešto se ipak može utjecati. U većini nesreća stradale su mlade, za upravljačem neiskusne osobe. Postavlja se pitanje jesu li mladi vozači nakon položenog ispita zaista spremni za cestu. Obuka traje otprilike 3-4 mjeseca u kojima je 30 sati nastave o propisima te minimalno 35 sati vožnje. A prolaznost vožnje samo je 50 do 60 posto, javlja HRT.

Autoškola je, tvrde stručnjaci, prvi korak u stvaranju odgovornog vozača. Najveću ulogu ima okolina, odnosno roditelji i odgojne ustanove. Kada se dogodi nesreća, često je prekasno, zato za upravljačem na umu treba imati da je uvijek bolje stići polako nego nikako.

Iz Splita se javila Anita Markovina Radnić jer su policijske patrole i sinoć bile na cestama. Rekla je da su neiskustvo, alkohol i neprilagođena brzina ubojita kombinacija za sve, pogotovo za mlade vozače. Razgovarala je sa Sinišom Mihanovićem, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske koji je rekao da policija kontinuirano provodi preventivne, represivne aktivnosti. Pojasnio je da kada su mladi vozači u pitanju, ukazuju na opasne situacije i kako ih predvidjeti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

2 KOMENTARI

  1. A kakvo obrazovanje imaju instruktori u sauto školama…..
    U Sabor može uć kriminalac,lopov,čobanin a šta onda komentirat ovo dalje….

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime