Što se događa? U ponoć u dijelu Dalmacije temperature do 21°C, na splitskom području 10 stupnjeva razlike u nekoliko kilometara

Ekstreman primjer stiže iz okolice Splita. Nešto prije ponoći na mjernoj postaji u Žrnovnici (33 metra nadmorske visine) izmjereno je 10°C, a na postaji Klis Kosa (141 mnv) izmjereno je čak 20°C

Nije šala, u dijelovima Dalmacije danas je bio gotovo pa ranoljetni dan! U Kninu je najviša dnevna temperatura zraka u ponedjeljak bila vrlo toplih 26 Celzijevih stupnjeva. Drugdje u Zagori također je bilo iznimno toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 23 do 25°C, a uz obalu i na otocima je bilo od 19 do 23°C. Nešto niže temperature tamo posljedica su rashladnog djelovanja mora koje je još uvijek prohladno nakon zimskih mjeseci s površinskim temperaturama od 14 do 16°C.


Još zanimljivija situacija dogodila se u ponedjeljak navečer. Vlada izražena temperaturna inverzija što znači da ne vrijedi uobičajeno pravilo o padu temperature zraka s nadmorskom visinom. Upravo zbog toga su neki viši predjeli znatno topliji od nižih. Ekstreman primjer stiže iz okolice Splita. Nešto prije ponoći na mjernoj postaji u Žrnovnici (33 metra nadmorske visine) izmjereno je 10°C, a na postaji Klis Kosa (141 mnv) izmjereno je čak 20°C. Tako je na samo 5 kilometara zračne udaljenosti zabilježena temperaturna razlika od velikih 10 stupnjeva!

Najtopliji dio Dalmacije noćas je njen krajnji sjever, odnosno Podvelebitski kanal. Bura trenutno ima fenski učinak, odnosno izrazito zagrijava zrak podno planine pa se u Starigradu Paklenici i okolici u ponoć mjeri čak 21°C.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime