Utorak je donio smirivanje vremenskih prilika diljem Jadrana. U većini se predjela razvedrilo, a vjetar je znatno slabiji u odnosu na jučerašnji dan. Kako je i bilo najavljeno, neki dijelovi Dalmacije dobili su ekstremno velike količine oborina. Primjerice u Imotskom je zadnjih 36 sati palo 205 litara kiše po kvadratnom metru, što je novi oborinski rekord za listopad.

Od jučerašnje ciklone najviše kiše je bilo u Zagori i južnoj Dalmaciji, a najmanje u sjevernoj Dalmaciji. Od početka listopada najviše kiše je palo u Župi dubrovačkoj, 279 litara po kvadratnom metru. Slijede Živogošće 228, Trsteno 191, Dubrovnik – Gruž 172, Krvavica 158. Samo je tijekom jučerašnjeg dana na Zvjezdanom selu Mosor palo 120 litara kiše.

Ponedjeljak ćemo pamtiti po najjačem jugu zadnjih godina. Prema službenim podacima DHMZ-a, jučer je u Splitu izmjeren udar juga od 126,1 km/h. Na Zvjezdanom selu Mosor udari su dosezali 156 km/h. Na Palagruži su valovi dosezali visinu od 7 metara što su najveći valovi na tom području od 2004. godine.

Vrhunac valovitosti mora dogodio se u ponedjeljak u ranu večer kada je uz ciklonalnu plimu ponegdje bilo prelijevanja mora na obalu, a neke rive jutros bilježe i štete. Plima i valovi oštetili su dio hvarske rive, odnosno izbijeno je nekoliko rubnih kamenih pragova, a potopljeno i nekoliko brodica. Doznajemo da je oštećenja bilo u pristaništu na Malom Drveniku, oštećen je i vrh mula u Vinišću. Detaljnije informacije objavit ćemo uskoro.

Zbog vjetra i valova i dalje postoje problemi u pomorskom prometu.

Splitsko okružje:

– Katamaranska linija 9604 Ubli – Vela Luka – Hvar – Split u prekidu

– Katamaranska linija 9603 Jelsa – Bol – Split u prekidu

– Katamaranska linija 9602 Vis – Split u prekidu

– Katamaranska linija 9608 Korčula-Hvar-Split

– Brodska linija 612 Komiža-Biševo

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazana je linija Dubrovnik-Bari (Italija) te se putovanje prebacuje za utorak, 30. listopada, s polaskom u 10:00 sati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime