Stazama slavnog Alfonsa Pavića: Jeste li ikada bili na Lišnici, prekrasnom najistočnijem vrhu Mosora?

Ispod Lišnice nalaze se ostaci nekadašnje lugarnice, a dobra je vijest da se pojavila inicijativa za njenom obnovom

Lišnica je vjerojatno najmanje poznat mosorski vrh i nalazi se na krajnjem istoku planine. Vrh je visok 950 metara i može se reći da je početak kraja prekrasnog mosorskog grebena koji dugo vijuga planinom koja se proteže od sjeverozapada prema jugoistoku. Mosor i njegov greben počinje Klisa a potom se uspinje se i pada preko brojnih vrhova, a upravo nakon Lišnice nepovratno krenuo prema dolje i stapa se s krajolikom iznad kanjona Cetine.


Za razliku od stanja prije nekoliko godina, sada postoji nekoliko označenih planinarskih staza do najistočnijeg mosorskog vrha. Osobno sam odabrao stazu koje kreće iz Gata, točnije od crkvice Sv. Roka (390 m) gdje započinje tzv. Pavića put koji su Poljičani izgradili uz financijsku pomoć jednog od najvećih dobrotvora Poljica – Alfonsa Pavića, carskog potpredsjednika Dalmatinskog namjesništva s kraja 19. stoljeća koji je zaslužan za probijanje brojnih putova kroz Poljica poput onog od Strožanca do Blata na Cetini, odnosno Podgrađa, te onog od Omiša do Gata, a dao je i graditi mostove preko Cetine u Omišu, Podgrađu, Srijanima, Blatu na Cetini ali i onaj kod Korešnice (Rakite) koji je nedavno oštećen.

Pavića put je lijepo sazidan kameni put koji se prvim dijelom u serpentinama uzdiže prema prijevoju Rašeljka odakle se na istok odvaja stari lugarski put sagrađen od strane šumarije početkom 20. stoljeća s namjenom da poveže dvije mosorske lugarnice, onu na Užinskoj kosi sagrađenu 1903. g. u kojoj se nalazi planinarska kuća “Lugarnica” HPD-a Mosor, s onom šumarskom kućom pod vrhom Lišnica, koja je danas nažalost gotovo u potpunosti urušena.

Ovaj je dio puta od Rašeljke do vrha i dalje do Zvečanja obnovljen 2015. godine zahvaljujući trudu planinara i volontera iz nekoliko planinarskih društava.


Od prijevoja Rašeljka Pavića put se nastavlja prema Docu Gornjem, no prema istoku se odvaja planinarski put za Lišnicu. Nekoliko stotina metara od tog odvojka i stiže se do mosorskog grebena odakle je pogled jednostavno spektakularan i na sjevernu i južnu stranu planine. Za razliku od zapadnog i središnjeg dijela Mosora gdje je dominirala borovina koja je gotovo u cijelosti izgorjela u katastrofalnom požaru 2017., krajnji istok Mosora je zelen, a posebno raduje što dominira autohtona vegetacija, što uključuje šumu graba.

Veličanstveni istočni greben Mosora

S grebena je nemoguće ne uočiti napušteno selo Pocrnjiće koje priča priču o nekim drugačijim, ali ne tako davnim vremenima.Pocrnjići

Put prema Lišnici sastoji se od nekoliko izmjena šetnje po grebenu i silaska u šumu. U šumi je ugođaj bio poseban jer je proljeće u punom zamahu, a obradovala nas je i šumska ruža, vjerojatno jedan od najljepših planinskih cvjetova.

Šumska ruža

Od Rašeljke do Lišnici je oko sat vremena planinarenja, a ukupno od crkvice Sv. Roka do Lišnici oko 2 i po l sata. Ispod Lišnice nalaze se ostaci nekadašnje lugarske kuće. Tamo smo zatekli članove Planinarske udruge Gojzerice koji su već počeli uređivati okoliš nekadašnjeg objekta. Kako doznajemo, ako bude sreće i načina financiranja, u planu je potpuno obnavljanje ovog davno zaboravljenog planinarskog zdanja.

Ostaci nekadašnje lugarske kuće

Do samog vrha Lišnica ostaje svega 5 minuta planinarenja od nekadašnje lugarnice, a od gore se pruža sjajan pogled na nekoć slavnu Poljičku knežiju, ostatak masiva Mosora, Biokovo, Dinaru, Kamešnicu, planine u BiH, kanjon Cetine, otoke…

Uživajte u fotogaleriji koja je snimljena tijekom subote.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime