No iako ova navika djeluje praktično, zapravo može biti prilično problematična – i to iz više razloga.
Sigurnost
Pećnica se zagrijava, a tekstilna vlakna kuhinjske krpe lako se mogu zapaliti ako dođu u dodir s vrućim zrakom ili površinama. Požari u kuhinji često počinju zbog nepažnje, a vruća pećnica i zapaljiva tkanina nisu dobar spoj.
Higijena
Kuhinjske krpe upijaju vlagu, masnoće i bakterije, a ostavljanjem na vratima pećnice mogu kontaminirati površine s kojima dolaze u dodir. Ako istom krpom brišete ruke, zatim je položite na pećnicu, a potom njome obrišete tanjure – nesvjesno širite bakterije po cijeloj kuhinji.
Nepraktičnost
Tu je i praktična strana priče – krpa na vratima može smetati pravilnom zatvaranju pećnice, što može utjecati na rad uređaja i povećati potrošnju energije. Također, može lako skliznuti i pasti na pod, a nitko ne voli podizati prljavu krpu netom prije posluživanja obroka, piše Zadovoljna.hr.