STANOVNICI NA NOGAMA Omiljeno kupalište na Cetini investitor bespravno nasuo kamenjem

'Bojimo se da ne izgubimo i komad naše domaće ljepote''

U Glavice kod Sinja, kraj iz kojeg korijene vuče i predsjednik Zoran Milanović, uvukao se nemir. Njihovo omiljeno kupalište na Cetini nasuto je velikom količinom kamenja. Tok rijeke promijenio je koncesionar otoka Despotuša kako bi olakšao pristup građevinskim strojevima. Time se, smatraju mještani, ozbiljno narušio prirodni sklad ove lokacije.


”Reagiramo zato što vidimo sve što se radi oko nas, pa se bojimo da ne izgubimo i komad naše domaće ljepote ovdje u ovom kraju”, kaže za Novu TV Ante Poljak iz Glavica.

”Svi se ovdje kupamo, volimo, cijeli život smo odrasli tu, ima ribe. Živimo tu, živimo s Cetinom non stop i Cetina je naša i mi je ne damo”, poručuje Josip Vučić iz Mjesnog odbora Glavice.

”Uništen je riblji fond”

Upravo na uništenoj površini, upozoravaju, mrjestilište je pastrve. ”Pet stotina komada kad se mrijestilo. Otišla su jaja, otišlo je sve kad se nasipalo. Uništio se riblji fond za deset godina”, kažu.

Investitor na otoku otvara adrenalinski park, pa su zabrinuti da mu više neće moći pristupiti. ”Svima je nama drago da se nešto radi, ali neka se onda radi po zakonu, neka se radi kako treba, neka imaju sve dozvole i da sve bude uredno. A ne da netko radi kako je nekoga volja. Nitko ne kaže da danas-sutra neće osvanuti tabla da mi lokalni stanovnici ne možemo doći”, kazao je Josip Vučić.

Optužni prijedlog protiv investitora

Da mještani Glavica s pravom protestiraju potvrđeno je u Hrvatskim vodama. Zbog protupravnog korištenja vodnog dobra i nelegalnog nasipavanja investitora su prijavili Državnom inspektoratu. U konačnici, i tvrtka koja otok ima u petogodišnjoj koncesiji priznaje da nema potrebne dozvole. “Sanacija otoka djelomično se nije mogla dovršiti bez korištenja mehanizacije. U pitanju je privremena trasa od prirodnih materijala, kako bi se omogućio pristup tijekom sanacija, te će se ista nakon završetka čišćenja i ukloniti”, stoji u odgovoru direktora tvrtke Pambi Tabak, javlja Nova TV.


Uklanjanje im je, zbog sprječavanja pogoršanja vodnog režima, naložio i Državni inspektorat, a protiv investitora su podnijeli i optužni prijedlog.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
01 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime