Stanković odgovorio Kovačeviću: Tko nema želudac treba razmisliti o drugoj profesiji

"Novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti, ne smiju s predstavnicima vlasti raditi dogovorene intervjue" - kaže Stanković

Aleksandar Stanković, voditelj HTV-ove emisije Nedjeljom u 2na svom je Facebook profilu odgovorio na prozivke glavnog urednika HTV-a Brune Kovačevića koje je iznio na sjednici Programskog vijeća u kojoj je bilo riječi o Stankovićevem vođenje intervjua s premijerom Andrejom Plenkovića u nedjelju.


Naime, Kovačević je rekao da ”taj intervju ni približno nije bio na nivou da bi bio odličan”. Kovačević je rekao smatra da novinarstvo u kojem se napada sugovornika ili mu se ne daje prostor da u intervjuu obrazloži svoje misli ”nije na nivou”. Sugovorniku se uvijek mora dati mogućnost da kaže svoje pozitivne stavove, dodao je. No član Programskog vijeća, Ivo Lučić, povjesničar koji će, inače, biti na HDZ-ovoj listi, takav je tip intervjua ocijenio ”isljedničkim novinarstvom”.

Danas je stigao Stanković odgovor glavnom uredniku HTV-akoji prenosimo u nastavku:

“U skladu s napisanim skupa s kolegicom Majom Sever pripremao sam se za emisiju s premijerom Plenkovićem. Pokušali smo je bazirati na činjenicama , a ne na pukom dojmu tako da smo došli i do sljedećih podataka:

1. velik dio predizbornih obećanja iz 2016. HDZ nije realizirao (180 tisuća novih radnih mjesta, manji PDV, porast BDP za 5%, otkup Ine, izgradnja nove dječje bolnice…)
2. za mandata Andreja Plenkovića Hrvatska je zacementirala poziciju 2. najsiromašnije članice EU. To pokazuju podaci o BDP-u po glavi stanovnika i podaci o stvarnoj individualnoj potrošnji po glavi stanovnika. Izvor Eurostat
3. Na ljestvici poslovne konkurentnosti (Doing bussines ljestvica) Hrvatska je od 2015. pala za 11 mjesta .
4. U percepciji korupcije Hrvatska je od 2015. pala za 13 mjesta izvor Transparency international
Dakle to su pitanja koja su bila postavljena premijeru. Naravno da je u mandatu ove vlasti bilo i pozitivnih pokazatelja i premijer Plenković je o njima naširoko govorio u emisiji. I to je u stvari sve.

E da, ima još jedan detalj. Škoro i Bernardić izbjegli su dolazak u Nedjeljom u 2.


…a isljedničko novinarstvo? Ma…”, napisao je Stanković.

Dalje piše:“S obzirom da se na službenom sastanku HRT-a tj. na sjednici Programskog vijeća jučer moglo čuti par primjedbi na emisiju koju sam 14.6. radio s premijerom Plenkovićem, a kako na te primjedbe nemam mogućnosti odgovoriti koristim dobrog starog Šećerbega kako bih nešto rekao. Dakle, primjedba mojeg urednika je da emisija nije bila na nivou tj. da novinarstvo u kojem se napada sugovornika nije na nivou. Druga pak primjedba je bila da je to isljedničko novinarstvo.
Što se tiče nivoa moram priznati da se u njega ne razumijem, ali s obzirom na staž i kilometre u nogama mislim da mogu nešto reći o novinarstvu pa sad slijedi dociranje:
– novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti
– novinari ne smiju s predstavnicima vlasti raditi dogovorene intervjue
– intervjui u kojima novinari samo klimaju glavom bez postavljanja potpitanja su promašaj
– zadatak novinara je da kritički propituje postupke vlasti
– tko nema želudac za takvo novinarstvo treba razmisliti o drugoj profesiji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime