Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ŠTA JE BADNJAK BEZ BAKALARA? Donosimo vam recept za jelo koje se svima nađe na stolu dan prije Božića

Naša kolumnistica odlučila je s vama podijeliti recept za pripremu bakalara
DARIJA BUJAS / Foto: Coolinarika23. studenoga 2022. 14:10
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Možda vam izgleda da je još rano pisati o bakalaru.

Ne, nije. Zbog toga što onaj tko ga voli, cijelu godinu želi uživati u specifičnom okusu.

Ja obožavam bakalar, kao i moji bližnji, tako sam bila prisiljena savladati svako zrno soli, papra, list petrusimula, a posebno bijelog luka.

Moj prvi ženski savjet, već početkom dvanaestog mjeseca skuhate bakalar, očistite i sa vodom ga zamrznite. Puno ćete olakšati jedan od ljepših mjeseci i imati više vremena za kolače, naravno i uživati u šetnji okruženi duhom Božića.

Sada ću vam opisati kako ja kuham bjanko ili na bilo, kako tko reče.

Zadnjih par godina, kupim ga već u jedanaesti mjesec, a potopim početkom dvanaestog.

Koliko ga topim ovisi o vrsti, ali nikada ispod dva dana, jedino ako je vakumiran njega je dovoljno jedan dan.

Prvo ga samo kratko prokuham da mogu skinuti kožu. Nikako puno, samo da se koža lagano guli i kosti odvoje.

Tek onda, tako očišćen stavimo kuhati. U vodu stavimo nekoliko lista lovora, par neočišćenih kapula, samo prekriženih, sol i manju šaku papra u zrnu. Koliko ćete svega staviti ovisi o količini bakalara, ovo je mjera, za težine 0.70 kg.

Kuhati oko sat vremena. Izvaditi kapulu, lovor i papar, koje zrno može ostati.

Obavezno kost koju ste odvojili isto operete i nju stavite u vodu samo da prekrije. Naravno dva lista lovora, soli, kapula i par zrna papra.

Procijedim kost od vode i kada se ohladi stavim u vrećicu, smrznuti jer će vam poslužiti za kuhanje krumpira.

Bakalar i vodu zajedno smrznem, ako vam je mali frižider u više dijelova.

Dan prije Badnjaka izvadite koliko vam treba i bez malo stresa sutra kuhate po želji. Bjanko ili na brujet.

Za brujet je bitno puno kapule i dugo, dugo dinstati kapulu, sve drugo je jednostavno i po želji.

Po meni puno kompliciraniji, iako tako ne izgleda, bjanko bakalar.

U vodu od kuhanih kostiju stavim dosta krumpira, za naših 0.70 kg stavi se oko 2 kg. Na veće komade. Sigurno neće biti dovoljno vode od kostiju, ali nema veze nadodajte obične. Glavno da krumpir pokupi miris. Ako ne želite kuhati brujet, onda možete vodu od bakalara u krumpir ubaciti da bude još bolji bjanko.

U među vremenu isjeckajte pola glavice luka (po meni je to puno, ali netko voli puno luka, ja ne) i  vezicu petrusimula bez peteljki.

Sve to stavite na dva tanjurića i po želji uz maslinovo ulje i papar, naravno sol dodajete dok miješate. Sami ćete osjetiti kada vam je dovoljno začinjeno.

Cijeli krumpir zgnječite, odvojite pola i ubacite u smrvljeni bakalar.

Miješajte, čak ponekad i mikserom, ovisi volite li pjenasto ili komadiće krumpira i bakalara. Meni uvijek ostane krumpira, ali u ovim prigodama više volim koji baciti nego da mi nedostaje.

Uživajte, ako ima manje ili više soli. Nebitno! Uz ljubav i lijepe riječi nitko od dragih ljudi neće vam zamjeriti.

Ako ima više papra, bar će se svi dobro napiti i biti veseli.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
7
Haha
1
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Kalendar radova u masliniku u prosincu
6
min
Kalendar radova u masliniku u prosincu
82 godine od dana kada je Kaštel Sućurac zavijen u crno
18
min
82 godine od dana kada je Kaštel Sućurac zavijen u crno
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
23
min
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
38
min
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
41
min
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.