Srpska virologinja dr. Ana Gligić u razgovoru za beogradsku Politiku naglasila je kako je koronavirus pokazao da neka pravila koja postoje kod sličnih infekcija ne vrijede i za ovaj virus, pišu Vijesti.hr.

“Nećemo ga se tako lako riješiti. Postoje samo dvije opcije: ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslijediti cijepljenje, kako bismo ga sveli na najmanju moguću mjeru”, rekla je Gligić.

Rekla je i kako drugog vala neće biti, već samo ‘pikova’.

“Ovakvi virusi se epidemijski javljaju na svakih četiri do sedam godina. Najprije se mora ugasiti epidemija Covida 19 u cirkulaciji, tek se onda može pojaviti drugi val poslije nekoliko godina. Korona neće vječno ostati u ovoj formi kao što je sada slučaj, otići će. A onda će se opet pojaviti. Hoće li tada imati epidemijski ili pandemijski karakter to ne znamo”, pojasnila je.

Rekla je i kako korona stalno iznenađuje te da je to sve kao da se ‘dirne u osinjak’.

“Čim se pojavio Covid 19 rekla sam: „On će ostati jer je u prirodi nastao i opstao.” Kada se priroda „čačne” – to je kao da ste dirnuli u osinjak. Virus se probudio i teško ga se možemo otarasiti. Oni koji zagovaraju tezu da će nestati moraju znati da se to može dogoditi samo ako se nešto dogodi u prirodi, bez našeg utjecaja. Ovo što mi radimo je samo saniranje posljedica koje je on izazvao svojom pojavom.

Korona nije od jučer. Jako dugo je tu negdje. Ali je dobila ove razmjere zbog utjecaja vanjske sredine. Odjednom nešto na što nismo obraćali pažnju je podivljalo. Mnoge stvari me čude, ali se moraju raditi projekti kako bi se sve sa sigurnošću objasnilo”, kazala je.

Rekla je i kako vjeruje u ruske znanstvenike.

“Ne mislim da bi jedan Putin jamčio svojim kredibilitetom da to nije dobro. Mislim da mnogima smeta to što je rečeno da će rusko cjepivo koštati sto puta manje od američkog. A Amerikanci, Britanci i drugi se već nadaju da će zaraditi ogromne novce od njega. Sigurna sam da su Rusi obavili dobru kontrolu”, objasnila je.

Ne misli da će rusko cjepivo osigurati imunitet od dvije godine. Kazala je i kako nema dileme te da bi se cijepila ruskim cjepivom. Vjeruje i kako smo još daleko od primjene cjepiva.

Poručila je i kako se treba obavezno cijepiti protiv gripe.

“To je važno jer čovjeka u isto vrijeme mogu napasti i gripa i korona. Strašno je ako bi se dvije infekcije našle u istom organizmu. To pogotovo neće moći izdržati starije osobe”, zaključila je, pišu Vijesti.hr.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime