“Revizija povijesti koja se događa u Hrvatskoj je zaštrašujuća i ne samo za Srbiju i regiju, već za cijelu Europu. I to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU”, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić za N1.

Podsjećamo, delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, u subotu ujutro je zabranjen ulazak u Hrvatsku. Delegacija je, kao i prethodnih godina, trebalo prisustvovati obilježavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je, kako tvrdi Ministarstvo obrane Srbije, na vrijeme i po uobičajenoj proceduri najavljena.

Brnabić je kazala da vidimo sve više incidenata u Hrvatskoj, napada na, kako je istaknula, malo Srba koji nisu izbjegli i povratnike.

“Mislim da se njihova cijela kampanja zasniva na Srbiji i tko može biti veći nacionalist u negativnom smislu riječi. To ne doprinosi odnosima, što god Srbija napravi, Hrvatska na to gleda kao na provokaciju. Legitimno je da pošalješ delegaciju da oda počast žrtvama na jednom od najvećih stratišta Srba, Židova i Roma na cijelom teritoriju Europe, žao mi je što to Hrvatska nije dozvolila”.

Na pitanje je li moguć razgovor, Ana Brnabić navodi da to ne ovisi o Srbiji, koja je, kako je navela, uvijek spremna za dijalog.

“Nažalost, dok kod njih traje kampanja, ne vidim da su otvoreni za razgovor i poruke koje vode prema normalizaciji odnosa. Ta revizija povijesti koja se događa u Hrvatskoj je zaštrašujuća i ne samo za Srbiju i regiju, već za cijelu Europu i to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU”, rekla je Brnabić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime