U Muzeju grada Splita u srijedu navečer otvorena je izložba Adin Hebib (slike) & Mia Hebib (nakit). Pokrovitelj izložbe bila je Splitska coffe & co. Na otvaranje izložbe slika i unikatnog nakita “Splitu s ljubavlju” došli su brojni Splićani.

Adin Hebib (Sarajevo) i Mia Hebib (New York), otac i kći, su bosanskohercegovački umjetnici mostarskih korijena koji su svoje karijere izgradili radeći i izlažući širom svijeta.

– Osjećam se kao doma zbog velikog gostoprimstva Splićana. Mislim da smo se na najbolji način predstavili za mojih 40 godina umjetničkog rada. “Ne daj Bog križ koga ne može nositi” – to je po svim vjerama ista rečenica koja se ponavlja. Uvijek sam za dvosmjernu ulicu, uvijek sam za krošnje… – kazao je Adin Hebib dodajući da je agnostik koji dolazi na fešte svih konfesija i da poštuje svakoga.

Za kćerkin nakit rekao da je da radi o seriji o 13 komada unikata.

– Vrhunski kritičari za nju su rekli da je dama koja je utopila metal. Njeni radovi su bili na naslovnici Voguea – rekao je Hebib naglasivši da mu je bilo drago vidjeti brojne Splićane na otvaranju.

 

Slikarstvo ekspresionizma Adina Hebiba i unikatni nakit minimalizma Mije Hebib na tragu su europskih umjetničkih tradicija 20. stoljeća. Osim obiteljskih veza, postmodernističke tendencije suvremene umjetnosti 21. stoljeća kao zajedničku poveznicu nalaze oblik, gestu i emociju. U slikarstvu Adina Hebiba to je ekspresionizam otvorenih i živih boja i snažne geste.

U nakitu Mije Hebib to su oblik i crtež žicom u prostoru, kiparske minijature pokrenute u sinusoidama, jasno definiranih arhitektonskih odnosa pozitivnog i negativnog prostora.

U Muzeju grada Splita Adin Hebib se predstavio odabirom radova iz četiri ciklusa (Bog ne daje križ onome ’ko ga ne može nosit’, Tvoj i moj grad: most, Moj život: krošnja i Postojanost žene: aktovi) naglašenog kolorita slikanih u ekspresionističkoj maniri, dok će Mia Hebib predstaviti presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu (The Brass Band, The Golden Years, The Worn Years, 13, Pristajem!) koji od 2007. godine predstavlja u vlastitoj liniji nakita Oblik Atelier. Brend Oblik Atelje NYC posjeduju brojni kolekcionari nakita, galerije i muzeji, a nose ga brojne javne osobe.

Izložba Hebib & Hebib bit će otvorena od 11. 3. do 1. 4. 2020. godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime