Splitskim sucima koji su kršili mjere na fešti u Kaštelima samo upozorenje. Mornaru i Kerumu teže kazne

Upozorenje se prema Prekršajnom zakonu može izreći ako je za prekršaj propisana kazna do tisuću kuna


Splitski suci i ostali gosti s fešte koja je 23. siječnja ove godine održana u konobi Željka Keruma dobili su samo upozorenja zbog nenošenja zaštitnih maski. Potvrđeno je to za Telegram iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske koja je jučer završila istraživanje tog slučaja otvorenog nakon objave snimke slavlja.


Jučer je priopćeno da je ukupno 11 osoba koje su bile na rođendanskom slavlju bivšeg nogometaša Ivice Mornara prekršajno sankcionirano zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno nenošenja zaštitnih maski. Danas Telegram saznaje da se zapravo ne radi o sankcijama već o upozorenjima.

Tko može dobiti upozorenje?

Upozorenje se prema Prekršajnom zakonu može izreći ako je za prekršaj propisana kazna do tisuću kuna, ako je u pitanju prekršaj lake naravi, te ako počinitelj nije prije činio slične prekršaje i priznao je počinjenje prekršaja.

Dakle, s obzirom na to da se upozorenje izriče ako prekršitelj prizna što je napravio izvjesno je da su splitski suci potvrdili da su u Kerumovoj konobi kršili epidemiološke mjere. Ranije je potvrđeno da su u pitanju suci Bruno KleinMiho Mratović i Dinko Mešin sa Županijskog suda u Splitu, Tomislav Zlodra, s Općinskog suda u Splitu, te Silvio Čović, s Upravnog suda u Splitu. Klein i Čović predsjednici su svojih sudova.

Mornaru i Kerumu teže kazne

Mornar, koji je organizirao svoje rođendansko slavlje u konobi u Kaštelima, također je prijavljen za kršenje Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Njemu će, kako je potvrdila splitska policija, biti izdan obavezan prekršajni nalog s novčanom kaznom od 5.000 kuna.I u prekršajnom nalogu protiv Keruma bit će navedena identična novčana kazna, dok njegovoj tvrtki u čijem je vlasništvu konoba slijedi prekršajni nalog u iznosu od 10.000 kuna. Kerum i Mornar mogu uložiti prigovore na prekršajne naloge i nakon toga dokazivati svoju nedužnost na sudu, piše Telegram.

Hoće li suci odgovarati stegovno?

Nakon ovakvog raspleta pitali smo ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu misli li ipak pokrenuti stegovni postupak protiv splitskih sudaca. Kaže da će o tome odlučiti kad dobije izvješća sudačkih vijeća kojima su suci već prijavljeni.Isti upit uputili smo i predsjedniku Vrhovnog suda RH Đuri Sessi koji je suce prijavio za kršenje etičkog kodeksa, a njegov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo. Naime, kao što smo već pisali za kršenje Kodeksa sudačke etike nisu predviđene nikakve sankcije već se samo suca upozorava na neprimjereno ponašanje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime