SPLITSKI SVEĆENIK NAPRAVIO ATIPIČNE JASLICE Svetu obitelj okružuju Indijanci, Zagor i Chico “umjesto” Tri kralja…

Napravio je tematske jaslice na temu potlačenih naroda


Sutra je blagdan sveta Tri kralja, a pod mnogim borovima i dalje se nalaze jaslice. Jaslice se u pravilu smještaju na Bliski istok, odnosno u Betlehem u kojem je po Bibliji rođen Isus, a u našim krajevima nije rijedak slučaj da se jaslice smještaju na neku dalmatinsku lokaciju.


Splitski svećenik don Ante Žderić, svećenik u Župi Gospe Fatimske na Škrapama, odlučio se na prilično drugačije okruženje jaslica koje je napravio u svojoj kući. Naime, Isusa, Mariju i Josipa smjestio je s “one” strane Atlantika i to u vrijeme kada su vladali starosjedioci – Indijanci.

Novorođenog Isusa tako okružuju pripadnici različitih indijanskih plemena, njihove domaće životinje, a “umjesto” sveta Tri kralja tu su junaci stripova poput Zagora ili Chica.

Don Ante Žderić za Dalmacija Danas pojašnjava da se radi o tematskim jaslicama.

– Tematske jaslice nisu klasičan tip prikazivanja događaja Isusovog rođenja nego jaslice s porukom. One su odgovor na opću, odnosno trenutnu društvenu situaciju.

Radio jaslice na temu Domovinskog rata, izbjeglica…

Već dugi niz godina u svojoj kući uređujem jaslice na neku temu. Tako sam prije nekoliko godina izradio jaslice na temu izbjeglica, jaslice na temu Domovinskog rata…Ove godine jaslice su na temu potlačenih naroda. Primjer za to su američki starosjedioci, Indijanci, čije sam figurice, koje godinama skupljam, upotrijebio kao likove, osobe iz jaslica. Tu je nekoliko tipova američkih starosjedilaca, od Irokeza s Velikih jezera i Dakota ili Siouxa iz Velikih ravnica. Tu je također par bijelaca i likova iz stripa jer je nama, generacijama osamdesetih, strip bio i ostao veliko nadahnuće – otkriva nam don Žderić.

“Nije poanta u tome da se nekome svide…”

Kaže da je ove godine obilazio jaslice po splitskim crkvama i da su mu se posebno svidjele jaslice u crkvi Gospe od zdravlja koje su također tematske, konkretno napravljene su na temu koronavirusa.

– Tematske jaslice ne idu na ideju “sviđa mi se”, nego idu na ideju “što čitam, što prepoznajem iz poruke koja se tematskim jaslicama htjela poručiti gledateljstvu – zaključuje don Žderić.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
41
Haha
9
Hagić
3
Hmmm
3
Plač
4
Grrr
3
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime