SPLITSKI SVEĆENIK: “Djeca moraju znati što su (bili) Auschwitz – Birkenau, Sobibor, Majdanek, Treblinka, Dachau, Jasenovac, Babi Jar…”

"Moraju! Moraju pamtiti, ne zlopamtiti", napisao je na Facebooku don Ante Žderić


27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – pokušaja istrjebljenja europskih Židova pod nacističkom vlašću prije i tijekom Drugog svjetskog rata.


Povodom ovog Međunarodnog dana poduži Facebook status napisao je splitski svećenik don Ante Žderić.

– Antisemitizam i naci-fašističke teorije o nekakvoj rasnoj nadmoći zlo je koje trajno opominje koliko jedno društvo može zastraniti. To se nije dogodilo u nekoj dalekoj prošlosti niti u nerazvijenoj sredini, nego u suvremeno doba u “civiliziranoj” Europi. O tome moramo učiti djecu i generacije koje dolaze – istaknuo je Žderić u početku.

U nastavku je rekao da nitko nema opravdanje (niti opravdanja može biti) za ignoriranje najvećeg zla u svjetskoj povijesti.

– To bi (ignoriranje ili relativiziranje), za vjernike bilo huljenje na Duha Svetoga, a za svakog čovjeka, nevezano za svjetonazor, odricanje od vlastite čovječnosti. Riječ je o trajnoj kušnji, jer svaka ideologija trajno pokušava opravdati, umanjiti, relativizirati, skriti, prešutjeti i zanijekati sistematsko zlo koje je počinila, ili ga, u najmanju ruku, umotati u celofan nenamjernog, usputnog, slučajnog, nužnog zla, za koje je kriv splet okolnosti ili nastojanje da se postigne neko veće dobro.

U tome i jest jedna od karakteristika svake ideologije. Ona manipulira istinom, vrednotama, činjenicama, životom. Ideologija perfidno laže, prijeti, skriva (se), opravdava (se). Ona zločince proglašava junacima, žrtve krivcima, mitove poviješću, a zlo dobrom. Ona je beskrupulozna mašinerija zla koja zatomljuje savjest, spriječava slobodno misliti i djelovati, zabranjuje propitivati, straši, uništava, skriva.
Ne, naci-fašizam (i druge idologije) nisu se dogodile u bezvremenu dalekog svemira. Dogodile su se nama. Ovdje. Jučer. Njihovi recidivi živi su i danas. Svoju zmajsku glavu podigli su i devedesetih. Samo su se drugačije nazvale. Metode su (bile) iste. Ponovno su nebrojene odvele u smrt. Među njima i vašu djecu. I ponovno će, ako im dopustimo/dopustite – nastavio je splitski svećenik.U zaključku je napisao ovo:

– Djeca moraju znati što su (bili) Auschwitz – Birkenau, Sobibor, Majdanek, Treblinka, Dachau, Jasenovac, Babi Jar i sl. Moraju! Moraju pamtiti, ne zlopamtiti. U suprotnom, prije ili kasnije će se to i njima dogodili. Povijest nas tome uči – zaključio je Facebook post.Moja reakcija na članak je...
Vau
14
Haha
1
Hagić
4
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime