SPLITSKI SKAUTI PROSLAVILI STOGODIŠNJICU POSTOJANJA Njihova spomen ploča krasi splitsku gimnaziju: “Prihvaćamo samo osmijeh i sreću. Beskrajno smo ponosni”

Spomen ploča u čast stogodišnjice splitskog skautizma postavljena je u zgradi IV. i V. gimnazije u Splitu


Skautska organizacija u Splitu djeluje još od davne 1920. godine i članovi su nacionalne izviđačke organizacije. U protekloj godini napunili su, ali i proslavili prvu stogodišnjicu postojanja. Izviđači (skauti) su pokret za djecu i mladež, a u ostvarivanju ciljeva i programa im pomažu odrasli članovi organizacije.


Pretežno se bave upoznavanjem prirode, druženjem (socijalizacijom djece) i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civiliziranom svijetu, tako i u divljini.

Kroz splitsko izviđaštvo prošlo je preko 50 tisuća građana

Koroni unatoč, ova splitska skautska ekipa nastavila je vrijedno provoditi mnoštvo svojih aktivnosti.

– Kroz splitsko izviđaštvo prošlo je oko 50.000 građana u ovih prvih sto godina. Sada su nam sve aktivnosti prilagođene pandemiji, pa neke aktivnosti provodimo online. Naši izviđači i danas su na područjima pogođenim potresom. Tamo su došli prvog dana. Pomažemo oko smještaja i zbrinjavanja unesrećenog stanovništva – otkriva nam predsjednik Splitskog skautskog zbora Edi Perić.

Splitski skauti dugi niz godina članovi su svjetskog skautskog pokreta. Njihova svrha je pomoći i omogućiti djeci, članovima i korisnicima napredak u svih pet aspekata osobnosti – tjelesni, umni, društveni, osjećajni i duhovni.

– Pomažemo im da napreduju, jer tako postaju pozitivni članovi zajednice u kojoj žive. Prvenstvene aktivnosti vezane su uz život u prirodi, jer priroda je igraonica, učionica i naš hram. Tu pronalazimo duhovnost, učenje i zabavu. Osim izleta u prirodu, naši članovi posjećuju bolesne i nemoćne i tako im pomažu. To je još jedna poruka kojom korisnike učimo empatiji. To je vrlo važno – kazuje Perić te nadodaje:– Izviđač je pozitivan, human i napredan – podvukao je te je naglasio da imaju široku lepezu dugogodišnjih, sada već i stoljetnih aktivnosti.

Prva stogodišnjica postojanja: “Ponosni smo i sretni”

Spomen ploča u čast stogodišnjice splitskog skautizma postavljena je u zgradi IV. i V. gimnazije u Splitu.– Moram ovim putem istaknuti dobru volju i pomoć ravnateljica tih škola, SD županijskog odjela, ali i Grada Splita. Spomen ploča postavljena je na izuzetno vidljivom mjestu, jer je upravo u ovoj gimnaziji osnovana prva skautska jedinca u Splitu. Zvala se „Plavi trokut“, a osnovao je Nikša Stefanini, tadašnji učenik gimnazije, a mentor mu je bio profesor Marko Margetić. Oni su ovu lijepu priču pokrenuli davne 1920. godine – objašnjava nam Perić.

Uz prigodnu će ploču uskoro biti postavljen i QR kod. Tako će svi koje zanimaju detalji o skautizmu iste moći pronaći na online platformama.

– Predsjednica organizacijskog odbora proslave stogodišnjice je Herci Ganza. Skromnu proslavu organizirali smo uz pomoć Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije kojima se ovim putem srdačno zahvaljujem. Bez njih puno toga ne bismo mogli napraviti – zahvalan je Perić.

“Split je specifičan grad”

Ponosan je na grad podno Marjana za koji kaže da ima posebnu skautsku povijest, kako u regionalnim, tako i u svjetskim okvirima.

– Ovaj grad ima jednu skautsku i izviđačku specifičnost. Toliko je ljudi prošlo kroz naše aktivnosti. Nagledali smo se brojnih osmijeha, veselja i pozitivne energije. To je predivno. Ponosni smo zbog toga, ali i zbog činjenice što i dalje nastavljamo raditi. Nećemo odustati – zaključuje Edi Perić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime