Splitski ronioci sudjelovali u čišćenju lastovskog podmorja: Iz mora izvučene gomile otpada

Otok Lastovo ima veliku šansu u trendu globalnog onečišćenja zadržati svoje djevičansko podmorje


Park prirode Lastovsko otočje i Turistička zajednica Općine Lastovo organizirali su osmu godinu zaredom tradicionalnu ekološku akciju čišćenja podmorja ovog jedinstvenog jadranskog otočnog bisera.


Udruzi veterana HRM-a i Ronilačkom klubu Nautilus iz Splita, koji već godinama njeguju zajedničku suradnju s organizatorima, ove godine pridružili su se ronioci iz ronilačkog kluba Udruge veterana 4. gardijske brigade koji su unijeli novi entuzijazam i ojačali snage kolegama veteranima Hrvatske ratne mornarice.

Trodnevna akcija u koju je bilo uključeno 50 ronilaca, skipera i volontera trajala je od 4. do 6. listopada 2019. godine uz potporu Hrvatske ratne mornarice – koja je stavila na raspolaganje barkasu, gumenjak i ronioce HRM-a te čuvara Parka prirode Lastovsko otočje i mještana koji su pratili ronioce i prikupljali otpad od ronilaca.

Ekološka akcija provodila se na nekoliko pozicija pri čemu su očišćene lastovske uvale: Borova, Kremena, Jurjeva luka, Skrivena luka i luka Ubli.
S morskog dna izvučene su gomile otpada i to u najvećem postotku ambalažnog otpada, plastične i staklene boce te neizbježne konzerve i sličan turističko-izletnički otpad.

Najonečišćeniji su dijelovi uvala u kojima su uređena sidrišta, no osim lokalnog nautičarskog otpada treba uzeti u obzir i jaku dužobalnu morsku struju kojoj su izložene lastovske uvale i gdje dopluta otpad iz istočnog Jadrana.

Utvrđivanje podrijetla nastanka otpada manje je važan podatak u odnosu na ekološku osviještenost, pokazanu brigu i trud Lastovčana i djelatnika Parka prirode koji su istinski čuvari podmorja svog otoka.

Uz takav odnos prema svome “škoju”, koji je svim svojim prirodnim ljepotama jedinstvena turistička atrakcija, i ovakvim primjerima zajedničke suradnje među braniteljskim udrugama, koji su životima branili naše more u Domovinskom ratu, a sad ga kao ronioci-ekolozi čuvaju u miru, otok Lastovo ima veliku šansu u trendu globalnog onečišćenja zadržati svoje djevičansko podmorje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime