Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Splitski restoran Makarun upoznao nas je s jednom od najzanimljivijih kuhinja svijeta - Danskom!

Ovu sezonu su započeli na zanimljiv način
D.D. / Foto: PROMO9. travnja 2024. 20:18
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Splitski restoran Makarun, jedno je od omiljenih mjesta brojnih Splićana, ali i brojnih turista koje posjete najlipši grad na svitu. Ovu sezonu su započeli na zanimljiv način, predstavili su novi projekt “Dalmatia meets the World” u sklopu kojeg su organizirali večeru spajanja tradicionalnih dalmatinskih jela s onima iz Danske. Danska gastronomska scena je jedna od najpopularnijih u svijetu, a svake godine kreiraju nove trendove u gastronomiji. Tako su se na meniju, koji je predstavljen gostima Makaruna, mogla pronaći zanimljiva jela s naglaskom na svježe i lokalne namirnice poput pršuta, ručno rađenih Makaruna i ribe iz Jadrana spojenih s danskim specijalitetima kao što je sourdough kruh s krumpirom, riba s Holandez umakom i torta od pive. Svi prisutni na večeri su imali prilike svjedočiti jedinstvenom spoju danskih i dalmatinskih kulinarskih tradicija i očuvanja kulturne baštine.

makarun  1

Uz restoran Makarun, u organizaciji je sudjelovala i Danska ambasada među kojima su posebni gosti večere bili i veleposlanik Ole Frijs Madsen, kao i počasni konzul Žarko Dešković. Kulinarske snage su udružili chef makarun Bože Vugdelija i danski Chefovi Simon Clemens i Henrik Elkir. Jela koja su chefovi pripremala su bila zanimljiva nepcima, a večera se sastojala od čak 7 sljedova, od čega su neka jela bila tradicionalna za Dalmaciju, neka za Dansku, a bilo je jela koja su predstavljala spoj najboljeg iz obje kuhinje. Priprema večere je trajala tri dana, a chefovi su radili od jutra do mraka kako bi sve bilo savršeno.

makarun  3

“Danci koriste izrazito teške stvari i namirnice, dok je naša hrana laganija. Tako da je bilo izazovno izbalansirati da okusi ljube jedan drugog, a da ništa ne odskače i ne preuzme glavnu namirnicu. Tu smo najviše vremena izgubili, po 12 sati smo sjedili i razmišljali kako sve spojiti te smo isprobali veliki broj verzija dok nismo bili zadovoljni” kazao je chef Makarun Bože Vugdelija.

“Trebalo je vremena da se međusobno sporazumijemo zbog jezične barijere, ali onda je sve teklo glatko. Posebno smo se oduševili divljim šparogama i svim domaćim i svježim namirnicama koje imate u Dalmaciji. Nikada nismo probali takve divlje šparoge i one su nam bile totalno ludilo te smo odmah znali da ih moramo iskoristiti u jelu. Jedan od izazova je bio uzeti gorčinu iz njih, ali smo se odlučili poslužiti ih uz komad ribe s malo šećera i Holandez umakom. Još jedna izazov nam je bila i vrućina, jer se Holandez lako “raspada” zbog nje te je taj slijed mora brzo vani. Na kraju smo bili zadovoljni kao je sve ispalo. Šparoge su posebno otkriće, a ovaj slijed nam je bio i omiljen”, kazali su chefovi Simon Clemens i Henrik Elkir.

makarun  7

Sve je krenulo s pozdravom iz kuhinje koji se sastojao od dalmatinskog pršuta, majoneze od šparoga, pesta od češnjaka i sourdough kruha koji je nastao od kvasca koji je star preko 20 godina. Drugi slijed se sastojao od zanimljivih okusa i nečega što je veoma teško pronaći, riječ je o carpacciu od tikvica koji je bio punjen Paškom skutom. Zatim je uslijedilo tradicionalno dansko jelo, kruh od raži s krumpirom i pancetom, a potom je uslijedio dalmatinski slijed koji je uključivalo ručno rađene Makarune s kozicama i jastogom. Gostima se posebno svidio filet brancina sa šparogama koje su ubrane toga jutra u okolici Splita i Holandez umakom, a nije nedostajalo ni deserata za zaslađivanje nepca. Chefovi su predstavili i dva deserta, jedan od njih je bila torta od piva sa sladoledom koja je svojim okusom iznenadila, kao i činjenicom da se kombinirala s raženim kruhom koji do sada nismo imali prilike jesti za desert. Domaći desert je bila čokoladna torta na tri kata, a poslužena je s kumkvatom iz dvorišta jednog od zaposlenika.

“Pa meni je osobno je najbolje što su Danci pripremili bili je kolač od pive jer je odličan desert za prijelazno razdoblje poput proljeća. Za rad s Dancima se bilo lako priviknuti, oni su kao i mi veliki radnici i nije im bio problem raditi i po 12 sati, a svi smo imali zajednički cilj - da večera uspije. Željeli smo mnogo naučiti jedni od drugih i mislim da smo se lijepo upotpunjavali. Zanimljivo je da kod njih nema odmora, samo rad, u jutro se odmah starta, nema pola sata odmora da se popije kava, da se razbudi. Ako mi radimo 150 na sat, one rade 350. To me iznenadilo, ali je svih nas u kuhinji potaknulo da radimo brže i bolje te da damo sve od sebe. Posebno me oduševilo koliko Chefovi Simon Clemens i Henrik Elkir cijene namirnice, kako se odnose prema namirnicama s ljubavi i poštovanjem, to je nešto stvarno posebno bilo kod njih dvojice. Uz to su me naučili kako raditi sa živim kvascem, kako proizvesti domaći kvasac i kako održavati taj kvasac na životu. Nevjerojatno je koliko se treba posvetiti njemu da bi se proizveo te je sve u gramaži i svaki gram radi razliku. Kad su napravili kruh s tim kvascem i kad smo ga probali, osjetila se razlika u odnosu na ono na što smo mi naviknuli, a ako uzmemo u obzir da je taj kvasac star 20 plus godina onda je zaista vrijedno divljenja. Naime dio kvasca su ostavili i u Makarunu, ali neću otkrivati planove koje imamo s njim za sada...” kazao je chef Bože Vugdelija.

makarun  7
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
13
min
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
33
min
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
48
min
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
1
sat
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
1
sat
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.