SPLITSKI PODUZETNIK LETI U SVEMIR “Žena mi je kupila kartu prije deset godina. Sad je nervozna”

Vodi se utrka za osvajanje svemira

Milijarder Richard Branson sprema se na put u svemir 11. srpnja. Njegova tvrtka Virgin Galactic objavila je i točan cilj putovanja – rub svemira. Riječ je o udaljenosti sto kilometara iznad mora na Zemlji.


“Moja majka me naučila da nikad ne odustajem i da posežem za zvijezdama. Ovog srpnja naš će san postati stvarnost“, izjavio je Richard Branson.

Branson je na korak do pružanja komercijalnih letova u svemir. Karte su već rasprodane. Cijena je vrtoglavih dvjesto tisuća dolara. Jednu takvu u svom džepu godinama ima poduzetnik Juroslav Buljubašić.

“Pomaklo se deset godina i mi još nismo poletjeli. Tako da mi je žena malo nervozna, ona mi je kupila tu kartu. Kad smo ju kupili imao sam sve crne vlasi, sad sve sijede“, kazao je.

Do pomaka je ipak došlo. U rujnu će otputovati u New York gdje će biti podvrgnuti dodatnim testiranjima. “Imat ćemo i mjerenja koja smo imali i prije pet godina na G pritisak na prsa koji bi trebali izdržati”, dodaje Buljubašić.

Na testnom letu 2014. poginuo je kopilot, što je dodatno usporilo proces. Bude li sve u redu, termin putovanja je dogodine. “On sam ne bi poletio, povest će sa sobom i familiju, prvi, da nam razbije baš taj strah”, istaknuo je Buljubašić novinarki Dnevnika Nove TV Mateji Slogar.


Branson je uspio preduhitriti svog glavnog oponenta za turističko osvajanje svemira Jeffa Bezosa. Najbogatiji čovjek na svijetu na svemirsko putovanje ide devet dana nakon Bransona. U pratnji će povesti brata i 82-godišnju pilotkinju koja je šezdesetih prošla NASA-inu obuku.

I Bezos će se otisnuti oko sto kilometara iznad Zemljine površine. Dvojica globalnih konkurenata za osvajanje svemira nastavljaju svoju utrku.Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
30
Hagić
7
Hmmm
7
Plač
9
Grrr
29
Molim?
6

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime