“Splitski orjunaši opet progone pravaše”

"Od države Hrvatske samo tražimo jednakost svih pred zakonima"

Kulturni travanj u Splitu obilježili su Marulićevi dani, no dan otvaranja ove kulturne manifestacije prošao je uz jak prosvjed. Razlog prosvjeda bila je predstava Olivera Frljića “Vaše nasilje, Naše nasilje”, koja je pobrala pretežno negativne kritike publike. Najoštriji u prosvjedu protiv izvođenja ove predstave bili su splitski HSP-ovci, koji su zbog svojih prosvjeda zaradili prekršajne prijave.


– Svima je jako dobro poznato da je u povodu uprizorenja Frljićeve predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu Hrvatska stranka prava na svim razinama uložila žestoke prosvjede protiv izvođenja iste, jer ni sadržajno ni umjetnički ne zadovoljava kriterije potrebne za izvođenje u hramu splitske kulture. Pogotovo što se u istoj vrijeđaju i vjerski i nacionalni osjećaji Hrvata, katolika i pripadnika drugih religija.
Na samom početku predstave imali smo postupanje policije i to interventnih snaga koje su pravaše koji su pjevali „Zovi samo zovi…“ pod prijetnjom prisile izbacili iz kazališta i protiv svih podnijeli prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira i „osobito drskog“ ponašanja. – stoji u uvodu priopćenja splitskih pravaša.

Kažu kako im nije osigurano adekvatno suđenje u ovom procesu.

– Operacija kažnjavnja pravaša, redom dužnosnika HSP-a Splitsko dalmatinske županije na čelu s predsjednikom ŽV Ivicom Vladavom provedena je na način da su njihovi predmeti razbacani na nekoliko sudova u Splitsko dalmatinskoj županiji. Sučeljavanja su redom odbijena, argumenti jezovito brzo otklanjani, primjedbe na proces zanemarene, zahtjevi odvjetnika za objedinjavanjem procesa otklonjeni. Na primjedbe odbrane da su tijekom izvođenja te sramotne predstave i pristalice te predstave (odreda splitski orjunaši koji su dobili ulaznice za predstavu, za razliku od pravaša koji su ih kupili) pjevale i galamile i da se ako smo pravna država i protiv istih trebaju provesti postupci po istom Zakonu. – tvrde pravaši.

Smatraju kako policijski službenici nisu obavili svoj posao do kraja te kako su hapšeni zbog verbalnog delikta.

– Zašto policijski službenici nisu i protiv splitske orjune podnijeli optužne prijedloge? Je su li imali nalog „odozgo“ da se postupci vode samo protiv članova HSP-a, kao što je javni pogovor po Splitu? Žele li nam opet pokazati, „mi smo vlast u Splitu i biti će po našem“ i „mi možemo što hoćemo“? Budući se najvećem broju radi o hrvatskim braniteljima i pripadnicima HOS-a, tim više nam daje za pravo da opravdano sumnjamo da se radi o pravosudnom progonu naših članova i dužnosnika. Nadalje, Zakon po kojem su kažnjeni u svojim kaznenim odredbama visina kazne određena je u protuvrijednosti valute koja ne postoji već 15 godine, a po zakonu iz komunističke Jugoslavije. Jednostavno nam je neprihvatljivo da se nakon 27 godina samostalne Hrvatske bilo tko u Republici Hrvatskoj sudi po zakonu iz komunističkog vremena. Je li na djelu ponovno uvođenje famoznog članka 133. kaznenog Zakona komunističke Jugoslavije i vraćanje verbalnog delikta i zabrana izražavanja javnog mišljenja. – kažu HSP-ovci.


Zaključili su kako se njihov prosvjed mora tretirat bar jednako kao i slučaj oko portala Novosti, kada se spomenuti izrugivao s nacionalnom himnom.

– Postupanje tijela kaznenog progona mora imati mjeru, mora biti ujednačeno i utemeljeno na Zakonu. Ne može se nešto proglašavati satirom kao u slučaju kaznene prijave HSP-a protiv Pupovčeva portala Novosti zbog izrugivanja s nacionalnom himnom, a performans splitskih HSP-ovaca osbito drskim ponašanjem!
Hrvatska stranka prava daje aposulutnu potporu svojim članovima i dužnosnicima koji su svim svojim civiliziranim postupcima nastojali spriječiti održavanje jedne blasfemične predstave, jednog opskurnog, netalentiranog i samoprozvanog umjetnika. Predstave koja je uz sve i financirana novcima poreznih obveznika.
Od države Hrvatske samo tražimo jednakost svih pred zakonima. – zaključuju splitski HSP-ovci.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0