Jedno od najčešćih pitanja koja posjetitelji Splita postavljaju svakako je podrijetlo imena grada. Dakle, otkud nam dolazi ime Split? Stoljećima se vjerovalo da dolazi od latinske riječi za palaču, označavajući Dioklecijanovu palaču. Na staroj karti rimskih zemalja Tabuli Peutingeriani na kojoj podaci datiraju u 4. stoljeće, vidljiv je lokalitet Spalato, odmah uz mnogo veću i važniju Salonu. Moguće je da je autor najvažnijeg povijesnog izvora za antiku i rani srednji vijek, bizantski car Konstantin Porfirogenet jednostavno zaključio – moguće krivo – da je ime poteklo od tako velike i važne građevine kakva je Dioklecijanova palača.

Međutim, postoji i druga teorija, možda vjerojatnija, ali definitivno romantičnija. Ona, naime, kaže da ima Split dolazi od – cvijeta.

Grčki Aspalathos

Mnogo prije nego je Dioklecijan odlučio umirovljeničke dane provesti u uvali oko koje se danas pruža Split, tu je stajalo grčko naselje, a postoje zapisi po kojima se nazivalo Aspalathos ili Spalatos. Ako su Grci ovdje izgradili svoje naselje toliko prije nego je nastala Palača, zašto bi ga tako nazvali? Priča je toliko jednostavna da naprosto mora biti istinita. Cijela Dalmacija prekrivena je zanimljivom biljkom koja u proljeće cvjeta malim žutim cvjetovima nalik orhidejama. Uskoro će sve padine u okolici Splita bit prekrivena tim žutim tepihom. Biljka se zove brnistra, ali za našu priču mnogo je važnije njezino grčko ime: Aspalathos, ili Ασπάλαθος. Možemo zamisliti da su grčki naseljenici, nakon što su po brdima oko zaljeva vidjeli tako puno tih žutih cvjetova odlučili upotrijebiti njihovo ime za svoje naselje. Naravno, nemoguće je tako nešto potpuno sigurno znati, sve ovo su teorije nastale na manje ili više uvjerljivima dokazima iz prošlosti. Uostalom, mogao je i neki kasniji rimski ili srednjovjekovni pisac jednostavno to naselje nazvati na način da opiše da je stajalo tamo gdje je kasnije izgrađena Palača. Možda ćemo jednog dana pouzdano znati, dotad se možemo držati te lijepe, cvjetne teorije.

Od 1909. jedini službeni naziv grada je – Split

Kroz stoljeća, ime Aspalathos doživjelo je mnoge promjene, postoje zapisi koji spominju Spalatum, Spalato, Spalatrum, Spalathensis, Aspalathon, Aspalatuo, Spalati, Spljet…, obično ovisno o tome tko je u tom trenutku vladao ovim područjem. Gradsko vijeće je 1909. presjeklo, i propisalo da se ne smije koristiti ni jedno drugo ime osim Splita. Jedino su za vrijeme Drugog svjetskog rata Talijani vratili svoj oblik Spalato, ali to nije dugo potrajalo. Neka ovako ostane.

Split upravo danas slavi svoj dan, slavi svog nebeskog zaštitnika, svetog Dujma. Mi ćemo Splitu njegov dan čestitati fotogalerijom i to ne bilo kakvom. Donosimo fotogaleriju koja je snimljena na mitskom brdu Perun, istočno od Splita, točnije iz Gornje Podstrane. Padine Peruna sada prekriva rascvala brnistra, što se lijepo vidi iz samog Splita, baš kao što se vidjelo u ta stara vremena.

Perun i prekrasna Gornja Podstrana

Gornja Podstrana je živopisno i povijesno mjesto, ujedno i najviši je naseljeni predio današnje općine Podstrana. Povijest moderne Podstrane dobrim dijelom kreće s ovoga područja u gornjem dijelu brda Perun. Upravo su južne padine Peruna, brda koje je ime dobilo po staroslavenskom božanstvu, svojom blagom klimom i plodnim parcelama učinile ovo područje prepoznatljivim po uzgoju voća i povrća.

Uživajte u fotogaleriji  foto meštra Zvonimira Barišina.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime