Split će krajem veljače postati trkački centar svijeta. Na brojnim lokacijama diljem grada pod Marjanom održat će se 20. Split Maraton. Manifestacija je to koja svake godine privuče na tisuće sudionika, a sudeći prema interesu za ovogodišnje izdanje, možemo očekivati i rekordan broj trkača iz cijelog svijeta.

Posebnost 20. Split Maratona je u tome što će se po prvi puta trčati staza duga 42 kilometra. Prevedeno, u Split stižu pravi maratonci, a kako su sve to zamislili i što pripremaju za Splićane, popričali smo s Iris Jurčić, jednom od organizatorica ove manifestacije.

– Uspjeli smo s brojem sudionika polumaratona doći do kritične mase, da možemo organizirati i maraton. To se pokazalo točnom odlukom jer smo prvih 500 startnina rasprodali već u listopadu 2019. godine. Brojku smo sada povećali na 800, što smo popunili početkom siječnja – kazuje nam Jurčić na početku razgovora.

Po prvi puta certifikat AIMS-a

Podsjetila nas je kako je polumaraton bio zamišljen u sklopu proslave sv. Dujma.

– Polumaraton je manifestacija koja je krenula kao lokalna utrka u sklopu proslave svetkovine sv. Dujma. 2015. smo po prvi put napravili utrku koja je izašla iz okvira Riva – Marjan. Napravili smo tada stazu koja prolazi dijelovima Splita koji su reprezentativni i zanimljivi trkačima. Od Rive se krenulo preko Marmontove do Ulice Domovinskog rata, pa preko mosta Pujanke i Brda vraćalo nazad. Vratili bi se preko tornja sadašnje OTP banke do Lore te Zrinsko-Frankopanskom ulicom do sjevernih marjanskih vrata te preko Zapadne obale natrag na Rivu, govori Jurčić.Kako ste osmislili maratonsku stazu?

– Na osnovi polumaratonske staze, s dva dodatna luka da bi došli do 42 kilometra. Jedan je u povratku na Ulici Domovinskog rata, kod Prometove garaže, gdje se staza odvaja od polumaratonske i ide starom Solinskom do Vranjica i nazad istim putem te se kod Jokera ponovno uključuju u stazu polumaratona. Drugi luk je na Rivi, gdje se obalom ide kroz trajektnu luku i prolazi se preko željeznice do Bačvica.

Poslije se trči preko pijeska, penje se rampom ispod Hotela Park te ide dalje preko Firula te se spušta prema Trsteničkoj vali do Hotela Zagreb na Žnjanu. Tu se okreće nazad i vraća istim putem, osim što se ne ide preko pijeska, nego radi krug oko parka. Kad su se preko luke vratili do dijela parkinga kod Rive, ide se Hrvojevom ulicom do Đardina, preko Grgura Ninskog do Marmontove te sve do cilja na Rivi.

Kakve novine pripremate?

– Imat ćemo bogatije okrepne stanice za sportaše, okrjepu u cilju, a posebnu pažnju smo posvetili zabavnim punktovima, da trkačima olakšamo trajanje utrke od 42 kilometra. Trudimo se biti što više u skladu s modernim trendovima zaštite okoliša. Po prvi put će sve čaše biti papirnate, a ne plastične. U suradnji s Čistoćom ćemo organizirati da se sav otpad koji se stvori razdvojeno prikuplja tako da se može reciklirati.

Sajam na Gripama koji ne smijete propustiti

U sklopu maratona će se na Gripama održati sajam koji u središtu ima sport i bavljenje njime. To je, uz trkačka nadmetanja, bonus za Splićane i sve koji će stići u grad zbog Split Maratona.

– U petak počinjemo sa sportskim sajmom na Gripama u velikoj dvorani. Tu ćemo imati znatan broj izlagača iz raznih tvrtki koje se bave sportom. Organizirat će se i neka edukativna predavanja vezana za bavljenje djece sportom. Sajam će trajati i u subotu do 20 sati, a u popodnevnim satima ćemo imati predstavljanje najboljih trkača koji će se boriti za prvo mjesto na polumaratonu i maratonu. Sajam završavamo koncertom za sve posjetitelje, a ulaz na sajam je besplatan – govori Jurčić.

Program na Rivi počinje u subotu u 14 sati.

– Na Rivi će se u subotu održati i prve utrke. U 14 sati počinju dječja nadmetanja, a u 16 sati počinje utrka na pet kilometara, kada će se trkači boriti za trofej Slobodne Dalmacije. Dječje milje su namijenjene za osnovnoškolski uzrast u četiri kategorije. Prve dvije kategorije trče 650 metara, što je od središnjeg dijela Rive do fontane ispred sv. Frane i nazad. Peti i šesti razredi trče 1.250 metara, a sedmi i osmi trče 2.500 metara. Sponzor utrke dm osigurava majice za sve natjecatelje i medalje za sudjelovanje, a najbrži u svim kategorijama će dobiti poklon pakete.

Utrka na pet kilometara uvijek bude najbrojnija jer je to duljina koju svatko može istrčati. Nedjeljni dio manifestacije počinje u 8 sati i 30 minuta. Maraton i polumaraton startaju zajedno u devet sati, a na samoj Rivi će na videozidu biti prikazane uživo scene sa utrke – opisuje Jurčić.

Dolaze poznata dugoprugaška imena

U Split dolaze brojni poznati hrvatski trkači, od kojih izdvajamo Roberta Radojkovića, Zorana Zilića, Gorana Murića, Nikolinu Šustić, Mariju Vlajić i Slađanu Perunović. Osim njih, svoje sposobnosti će nam pokazati i brojni Etiopljani, Kenijci te Mađari, ali i trkači iz ukupno 40 zemalja.

– Do sada imamo preko 3.100 sudionika, od čega je 1.100 stranaca iz 40 zemalja, tako da je ovo manifestacija koja, osim što potiče bavljenje sportom, dovodi i značajan broj turista u Split – rekla nam je Jurčić ponosno.

Na kraju je poseban poziv uputila djeci te pozvala volontere da im pomognu u samoj realizaciji utrka.

– Pozivamo djecu da se u što većem broju prijave. Želimo ih uključiti u ovu manifestaciju. Za njih je startnina simboličnih dvadeset kuna, za koju dobiju majicu i medalju za sudjelovanje. To im može biti motiv za nastavak bavljenja sportom i zdravim životom. Za samu realizaciju potreban nam je velik broj volontera. Pozivamo i sve one koji mogu izdvojiti nekoliko sati vremena, da se prijave na stranici za link za volontere te građane da dođu na sajam na Gripe jer će biti zanimljivo. Pripremljen je dobar program i moći će se nešto naučiti. Voljeli bismo da građani prilikom prolaska trkača kraj njihovih mjesta stanovanja izađu na ulicu i pruže podršku trkačima – zaključila je Jurčić.

LINKOVI Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime