U Splitu se 2. studenog izložbom znamenitog hrvatskog fotografa Borisa Cvjetanovića u Galeriji fotografije fotokluba Split otvara festival fotografije “Split format”.

Radi se o novoj kulturno-turističkoj manifestaciji posvećenoj fotografskoj teoriji i praksi koju organizira Fotoklub Split pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita i Grada Splita, a trajat će od 2. do 18. studenog 2018. na više lokacija.

Festival se sastoji od niza edukativnih, izložbenih i promotivnih aktivnosti, a u 16 dana održat će se čak 27 događanja namijenjenih svim ljubiteljima fotografije.

Predsjednica Fotokluba Split, a ujedno i direktorica festivala Split Format, Maja Prgomet, objašnjava kako je festival u početku zamišljen sasvim drugačije.

– U sklopu festivala je trebala biti održana velika međunarodna natječajna izložba, međutim nismo imali dovoljno sredstava, pa se nadamo to ostvariti iduće godine. Srećom, okupila sam stvarno dobar tim ljudi koji imaju tu strast prema fotografiji kao i ja, pa su pristali sve odraditi volonterski. Ovim putem im se svima zahvaljujem, kao i sponzorima koji su prepoznali vrijednost ove manifestacije i uskočili u posljednji trenutak kako bi se ostvarila – kaže Prgomet.

Unatoč oskudnim sredstvima, uspjeli su ostvariti vrijedan proizvod, koji će zasigurno obogatiti kulturno-turističku ponudu Splita u postsezoni.

– Ovo je doba godine kad nema baš puno festivala i događanja vezanih uz fotografiju u našoj regiji, a smatram da interesa ima uvijek, pa smo odabrali ovaj period kako bi popunili tu prazninu u postsezoni i građanima i gostima ponudili novi sadržaj. Realizacija ovog projekta doprinosi i stvaranju korpusa kulturne baštine i izgradnji jedinstvenog kulturnog identiteta te omogućuje gradu Splitu da konkurira svjetskim kulturnim metropolama u kojima se slični festivali organiziraju već godinama. Nadam se da će nas za iduću godinu stvarno prepoznati, jer Split ima zaista bogatu fotografsku tradiciju, a Fotoklub je iznjedrio jako puno i svjetski poznatih fotografskih imena – kaže Prgomet.

Cijeli program festivala besplatan je za sve posjetitelje, osim radionice Camera Obscura, koja ipak iziskuje neke troškove. Neke radionice uvjetuju posjedovanje određene opreme, poput fotoaparata, stativa i slično, pa se na vrijeme raspitajte u Fotoklubu Split.

Na festival stiže i većina vodećih proizvođača koji će posjetitelje upoznati s novim modelima fotoaparata i druge opreme nedavno predstavljenim na svjetskom sajmu foto opreme Photokina.

Pokrovitelji festivala su Grad Split i Turistička zajednica grada Splita.

Sponzori: Marvie Hotel , City Center one Split, Mano, Buffet Fife, Mandrill Nano-Brewing CO. , Leopold’s Delicatessen bar

Partneri: Klub mladih Split, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Luplix, Gradski kotar Varoš, Zvjezdano selo Mosor, Hrvatsko planinarsko društvo “Mosor”

Medijski pokrovitelji su Dalmacija Danas i split.com.hr.

Cjelokupni program pogledajte u prilogu.

SplitFormat2018program


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime