Povremeni pratitelji futsala su se nemalo iznenadili kada je omiški Olmissum otišao do kraja i osvojio prvo mjesto u 1. HMNL.

Ipak, to nije bilo ništa šokantno za one prave ljubitelje futsala. U gradu na ušću Cetine se već nekoliko godina razvija lijepa priča, a protagonisti te priče su prošli tjedan odigrali svoje najbolje životne uloge. U Makarskoj su, nažalost pred praznim tribinama, pred očima dvostrukih uzastopnih prvaka uzeli pehar i donijeli ga u Omiš, gdje je uslijedila fešta za pamćenje.

Radi se o ekipi koja je satkana od domaćih igrača, koje vodi 28-godišnji Splićanin Duje Maretić, hrvatska futsal trenerska nada. Maretić je zelene preuzeo u lipnju 2018. godine, nakon što se nisu uspjeli plasirati u elitni razred hrvatskog futsala. Otad kreće prava bajka na Ribnjaku. Olmissum je plasman u 1. HMNL izborio u svibnju 2019. godine, da bi ove godine otišli do kraja te postali najbolji u Hrvatskoj.

“Moramo braniti titulu te se predstaviti na najbolji mogući način u Europi”

Razgovarali smo s ovim izrazito perspektivnim trenerom, kojeg smo na početku upitali jesu li se slegli dojmovi nakon osvajanja lige.

– Moram priznati da još uvijek nisu skroz, ali polako dolaze neke stvari u glavu. Postigli smo ogroman uspjeh, prvaci smo svoje zemlje. Moramo se spremati za Ligu prvaka i to nas čini izuzetno ponosnima na ovo što smo napravili – rekao nam je na početku Maretić.

Duboko u sebi je očekivao trijumf u Makarskoj, ali u jednom je trenutku bio siguran da put podno Biokova neće biti uzaludan.

– Očekivao sam i nadao se. U trenutku kada sam vidio igrače prije puta za Makarsku, shvatio sam da su samouvjereni, opušteni te mi je to dalo još neku dodatnu sigurnost da možemo napraviti to čudo. Utakmica je bila čudna. Vodili smo do 33. minute, da bi za dvije minute bili u zaostatku te smo morali hvatati rezultat. Pripremili smo se za takav scenarij, igrači su bili psihološki na utakmici te se tako bilo lakše vratiti iz zaostatka. Nismo gubili glavu, znali smo što trebamo napraviti protiv Novog Vremena na golmana-igrača te smo dva puta uspjeli – kazuje nam Maretić.

Sada su pred njima pripreme za nove izazove.

– Puno vremena nema za oporavak. Zbog koronavirusa su se pomaknuli kalendari te sigurno krećemo u drugoj polovici kolovoza. Kada dobijemo točan raspored, tada ćemo odlučiti.

Brojni klubovi su već krenuli u remont te osvježvanje kadra. Ne i Olmissum.

– Vidim da je liga postala kao kolodvor, ali mi tih problema nećemo imati. Svi naši igrači imaju ugovor minimalno još za ovu sezonu. Pojačat ćemo se sigurno jednim igračem, ali za većim promjenama nema potrebe. Imamo posložen kostur ekipe od glave do repa. Vidjet ćemo kakvo će biti stanje na tržištu, ali ponavljam, jedan do dva igrača najviše mogu stići u Omiš – kaže otvoreno Maretić.

Svjestan je da će iduće sezone biti lovina, ali siguran je da su spremni za takvu ulogu.

– Kada osvojite, nema pravila za iduću sezonu. Moramo braniti titulu te se predstaviti na najbolji mogući način u Europi. Moram priznati da nam je cilj bio biti prvak tek 2022. godine, tako da je sve došlo dvije sezone ranije. Sada ne smijemo spuštati ljestvicu. Želimo nastaviti biti u vrhu te imati kontinuitet. Liga prvaka je još viša razina. Tu su prvaci svih zemalja. Pripremit ćemo se odlično za taj izazov. I Novo Vrijeme je jedan klub koji je bio među 16 najboljih u Europi te sigurno ni mi nismo tamo zalutali. Pripremit ćemo se tako da našu zemlju predstavimo u najboljem mogućem svjetlu – ambiciozno će nam.

 

“Naša transfer politika je da prvo gledamo naš bazen, od Trogira do Makarske”

Ne bježi mu se iz Omiša.

– Ponuda uvijek imam, ali u Omišu sam prezadovoljan. Imam ugovor još dvije godine, tako da ne razmišljam ni o čemu drugom osim o Olmissumu.

Olmissum je osvojio prvenstvo bez ijednog stranca. To je putokaz i drugim klubovima da se može i da u Dalmaciji ima odličnih igrača.

– Naša transfer politika je da prvo gledamo naš bazen, od Trogira do Makarske. Ako tu nema netko, onda gledamo na području Hrvatske. Dosad nismo potezali za nekim međunarodnim pojačanjima. Osvojili smo prvenstvo sa svim Hrvatima u ekipi, što dovoljno govori o uspjehu. Iz okolice Omiša samo nisu Horvat, Sekulić i Jurlina, koji su iz Zagreba, Slavonskog Broda, odnosno Zadra – kaže Maretić.

Zadovoljan je i omladinskim pogonom kluba.

– Izdvojio bih mladog igrača Buljevića, koji treba još puno raditi, ali pred njim je odlična igračka budućnost. Izdvojio bih i naše stipendiste Dujmovića, Zeca i Marića, tako da imamo puno potencijala među svojim mladim igračima. Škola odlično radi te ćemo se truditi da i njih kroz godinu-dvije lansiramo među standardne prvotimce – govori nam.

Nažalost, prvenstvo su osvojili bez svojih navijača na tribinama. Maretić za njih ima poruku.

– Hvala omiškim Gusarima na podršci tijekom cijele sezone. Nažalost, posljednje vrijeme nisu mogli biti s nama, ali osjećali smo njihovu podršku, unatoč praznoj dvorani. Stalno smo primali poruke te nam je to mnogo značilo. Koliko je ovo naš uspjeh, toliko je i njihov. Na ovome ne smijemo stati, idemo još jače u nove pobjede – zaključio je.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime