Split se pridružio inicijativi ‘Spasi me‘ koju je pokrenula Jelena Veljača nakon tragedije na Pagu, a glavni prosvjed se održava u Zagrebu.

Akciji se u 11.55 na Rivi okupilo stotinjak Splićana kako bi poslali podršku žrtvama obiteljskog nasilja i natjerali sustav da profunkcionira.

Prosvjed je organiziran nakon što je početkom ožujka glumica i scenaristica Jelena Veljača na Facebooku otvorila grupu nazvanu #Spasime, koja je do sada okupila više od 48.000 ljudi.

Veljača je putem društvene mreže pozvala građane na prosvjed za sve one koji nisu spašeni od nasilja u obitelji, a prosvjed i grupa potaknuti su zločinom na Pagu gdje je otac s balkona bacio svoje četvero djece.

Ovom pjesmom otvoren je prosvjed #spasime u Zagrebu, koju je pjevao dječji zbor La Musica, u originalu pjeva Sara Andrić, tekst je napisala Dubravka Pleško, glazba Dino Antonić, aranžman Drago Grgić.Pjesma je snimljena na više jezika jer je nasilje svugdje isto kao sto su i snovi onih koji su zlostavljani i sami u svojoj boli:

Također, istaknimo kako su, prema izvješću Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2017. godinu, žene i dalje u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji.

Kada se gleda spolna struktura počinitelja prekršajnog djela nasilja, ukupno je 77 posto muškaraca i 23 posto žena, a od ukupnog broja počinitelja kaznenih djela nasilja među bliskim osobama muškaraca je 92 posto, a žena 8 posto.

Kažimo i da su analize slučajeva nasilja u obitelji pokazuju sve veći trend ‘brutalizacije’ sa smrtnim ishodom – ubijeno je 15 žena od njima bliskih muškaraca.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime