Danas ćemo od 15 sati svjedočiti još jednom u nizu sportskih klasika. Bejzbolaši splitske Nade Ship Management će jurišati po svoj jedanaesti naslov prvaka Hrvatske. Na suprotnoj strani će stajati veliki rivali, karlovačka Olimpija.

Za one slabije pratitelje bejzbola na ovim prostorima, Splićani su najuspješniji hrvatski bejzbol klub te će im ovo biti jedanaesto finale u nizu. Legendarno je bilo lanjsko nadmetanje za prvenstveni pokal. U finalu u kojem su nastupili isti protivnici, Nada je bila bolja od Karlovca ukupnim rezultatom 4:3 u utakmicama. I ove godine se igra do četiri pobjede, a finalnu seriju nam je najavio sportski fanatik, djelatnik i tajnik Nade Ship Management Sergije Vujnović.

Na početku se osvrnuo na turbulentnu sezonu koja je za nama.

– Moram priznati da smo jedni od rijetkih amatera koji su uspjeli završiti sezonu do kraja. Imali smo sedam poraza u regularnom dijelu sezone, dok je Karlovac bio spektakularan, imaju sve pobjede i opravdano se smatraju favoritima – kaže Vujnović.

“Dat ćemo sve od sebe da titula ostane u Splitu”

Ipak, Nada se sigurno neće predati.

– Naše ime kaže da se uvijek nadamo. Realno, oni su pokazali da su zaslužili biti favoriti. Dobili su sve četiri utakmice u regularnom dijelu, a u dvije su nas razbili. Ipak, jedna je stvar regularni dio sezone, a druga je play-off. U njemu je sve moguće. Tako su se i lani nadali da će osvojiti pa smo mi osvojili. Dat ćemo sve od sebe da titula ostane u Splitu – odlučan je tajnik Kluba.

Karlovčani svoje ambicije sigurno temelje na jačini kadra. Vujnović govori da su se itekako pojačali, dok je kod Nade više-manje slična situacija kao i prošle sezone.

– Ove godine nemamo jednog američkog bacača, ali doveli smo kanađanina hrvatskih korijena Justina Olića, koji ga je dostojno zamijenio na toj poziciji. Problem je što se Olimpija Karlovac dosta pojačala. Imaju tri igrača iz Venezuele, najboljeg srpskog bejzbolaša, Slovenca koji je isto odličan. Također, imaju hrvatskog Amerikanca koji godinama igra za njih. Vrhunski su i hrvatski igrači tako da su dosta jači u odnosu na prošlu sezonu.

Morali smo se malo odmaknuti od same finale serije te smo Vujnovića upitali jesu li se poboljšali uvjeti u kojima nastupaju splitski bejzbolaši u odnosu na lani. Prilikom razgovora obavljenog 2019. godine, Vujnović nije bio oduševljen. Kao ni godinu dana poslije…

– Nisam presretan uopće stanjem u kojem se splitski sport općenito nalazi. Mi nemamo bejzbol teren, a ako zagrabite malo dublje, vidjet ćete da svi sportovi imaju neke probleme. Malo je bazena, malo je dvorana, jednostavno – uvjeti su nikakvi. Međutim, oni barem imaju gdje igrati, mi nemamo ni to. To je svima nama koji živimo u gradu na sramotu. Nigdje ne možeš to živjeti nego u Splitu – bez dlake na jeziku je rekao.

POVEZANI SADRŽAJ

“Radi se toliko da ne umremo, da nam je glava jedva ispod površine vode”

Otvoreno je rekao što misli o svemu.

– Problem je u onome koji odlučuju o sportskoj politici. Trenutno je jedna garnitura, prije njih je bila druga. Generalno, svi imaju zajednički nazivnik, a to je da im sport nije dovoljno zanimljiv. Koji su razlozi, ne znam. Možda je Split zanimljiv za neka druga ulaganja. Pokušali smo i prema vlasti agitirati. Ova vlast nije ništa posebno dobro napravila, a ni loše. Samo su nastavili tamo gdje su prethodnici stali. Radi se toliko da ne umremo, da nam je glava jedva ispod površine vode. Za bilo kakav pomak na bolje, nije realno očekivati da će se dogoditi. Uvijek se govori da nema novaca za sport. To nije istina. Ako ovaj grad nema novaca, zbog čega onda ragbijaši i bejzbolaši igraju na jednoj od najvrijednijih nekretnina Mediterana? Uopće nije predviđena za sport, nego je predviđena dijelom kao građevna zona, a dijelom kao park. To nije normalno. Izvolite to komercijalizirati i ulagati. Imaju se gdje tereni napraviti, samo treba volje. Nije da nemamo, nego ne znamo kako ćemo – govori.

Za bejzbol postoji odlično zanimanje u Splitu.

– Imamo ih. Bez njih ne možeš igrati, ne smatraš se klubom. Velik je interes za bejzbol u Splitu. Djeca su oduševljena jer je to poseban sport. Nažalost, nemamo teren i to je najveći problem. Prije par godina smo upisali previše djece i nismo mogli uskladiti termine. Došli smo do zaključka da moramo imati limitiran broj, što je žalosno – kazuje nam.

Na kraju je uputio poruku svim pratiteljima Nade.

– Poruka je uvijek ista. Nada uvijek daje sve od sebe i puca na prvo mjesto, bez obzira bila favorit ili ne – zaključio je Vujnović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime