Vransko jezero, zvano još Vrana nalazi se u sjevernoj Dalmaciji, sjeveroistočno od Pakoštana. Najveće je jezero u Hrvatskoj.

Dugo 13,6 kilometara, a široko prosječno 2,2 kilometra, duboko 3,9 m, obuhvaća 30,16 km². Vodu dobiva iz nekoliko izvora.

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, s izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21.07.1999. Vransko jezero s okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode.

Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana. Park je velik 57 km² a najveći dio, 30,02 km², odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju.

Ljetne noći su posebne, a Vinko Pešić je snimio noćašnje spektakularni prizore noćnog neba i Mliječnog puta iznad Vranskog jezera i pristaništa Bašinka na jezeru.

Uživajte u fotogaleriji.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime