Dvojica Rusa uhićena u spektakularnoj akciji splitske policije u Podstrani još početkom studenog prošle godine optuženi su za jednako tako spektakularnu provalu u središtu Splita: iz zlatarnice u centru grada pod okriljem noći odnijeli su 6,5 kg nakita vrijednog oko dva mil. kuna!

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Georgija Babina Vasiljeviča (43) iz Jaroslava i Denisa Ziuzina Nikolajeviča (43) s prebivalištem u Moskvi zbog kaznenog djela teške krađe, za što mogu dobiti od jedne do osam godina zatvora, piše 24 sata.

Iako su istražitelji nakon uhićenja dvojice Rusa baratali informacijama o sličnim nedjelima lopovske družine – jer se za trećim članom bande još traga, za sada ništa ne mogu dokazati.

POVEZANI SADRŽAJ:

Još se sumnja da su dvojica uhićenih provalili u trgovinu satovima u trgovačkom centru na splitskoj periferiji, odakle su odnijeli 20-ak ručnih satova vrijednih oko 1,5 mil. kuna.

Ruse se povezivalo s “poslićima” na području Zagreba, no te sumnje su, zasad, nepotvrđene.

Provala u splitsku zlatarnicu izazvala je veliku pozornost javnosti zbog drskosti i profesionalizma kojim je obavljena. Nadzorne kamere iz unutrašnjosti zlatarnice snimile su podizanje vanjskih rolo-vrata, zatim su maskirani provalnici velikim čekićem razbili staklo na ulaznim vratima te su zatim potrpali gomilu nakita u torbe.

Iako je riječ o skučenom prostoru, trojka je djelovala uigrano, znali su što rade te su sve obavili u manje od dvije minute. Napravili su, međutim, i veliku pogrešku, ostavili su čekić u zlatarnici.

Pokazat će se da je taj čekić bio presudan u pronalasku počinitelja. Dvojica “temeljnih” policajaca 1. postaje tijekom idućih dana najzaslužniji su za brzo otkrivanje provalnika. Tako je utvrđeno da su Rusi, dva dana prije akcije u zlatarnici, u Bauhausu nabavili čekić te dva prijenosna radio uređaja kojima su komunicirali.

“Sumnjivi” stranci potom su locirani u Strožancu nadomak Splita, gdje su unajmili stan u kojemu su boravili najmanje dva mjeseca. Osam dana nakon provale policija je opkolila naselje gdje su boravili osumnjičeni – dvojica su tamo uhićena.

Treći nije zatečen u stanu, a Ivan Bradarić, pomoćnik načelnika 1. postaje za krim policiju, kasnije je izjavio da znaju o kome je riječ. U stanu je pronađen cijeli plijen iz zlatarnice, javlja 24 sata.

Dvojica Rusa od uhićenja nisu “pisnuli”. Brane se šutnjom te će vjerojatno tako i ostati do kraja postupka. Ipak se dugo poznaju, rođeni su i odrasli u Jaroslavu.

Poznato je tek da je Vasiljevič u Rusiji osuđen na šest godina zbog krađe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime