SPEKTAKULARAN POGLED IZ SVEMIRA Ovako izgleda Biokovo snimljeno s Međunarodne svemirske postaje

Američka svemirska agencija na svojim je mrežnim stranicama objavila prekrasnu snimku Biokova s Međunarodne svemirske postaje (ISS) i uz nju popratni tekst u kojem objašnjava brojne posebnosti i zanimljivosti ovog dijela Hrvatske

Društvenim mrežama širi se fotografija snimljena iz Međunarodne svemirske postaje na kojoj se vidi Biokovo, Zabiokovlje i obala. Ipak, snimka je nastala još 2015. godine.


NASA je opisu fotografije navodi da je Biokovo dio Dinarskih Alpa, odnosno gorja koje se proteže u smjeru od sjeverozapada prema jugoistoku duž obale Jadranskog mora.

U gorju se nalazi park prirode, nedaleko od turističkog grada Makarske, a ona se smjestila između mora i obronaka planine. Najviši vrh je Sveti Jure (1762 metra nadmorske visine). Biokovo je uglavnom izgrađeno od vapnenca iz vremena mezozoika koji se taložio u relativno toplim plitkim vodama. Kasniji tektonski procesi uzdigli su i izložili vapnenac eroziji, čime je nastala posebna geološka površina poznata kao krš.

Topografija krša nastaje kada prirodne kiseline u površinskim i podzemnim vodama otope karbonatne stijene. Otapanjem stijena nastaju podzemne mreže kanala i špilja. Kada plići podzemni prostori postanu veliki, dolazi do urušavanja te se formiraju različite jame, udoline i tornjevi.

U području Biokova krševita površina puna je rupa, što se dobro vidi na jutarnjem suncu na ovoj astronomskoj fotografiji. Ovakav izgleda stvaraju brojne kružne i polukružne urušene udubine koje se lokalno nazivaju vrtače. Na ovoj snimci Sveti Jure je prekriven snijegom, međutim na Biokovu nema trajnih ledenjaka, zaključuje autor teksta na NASA-inoj stranici, prenosi tportal.


 

Moja reakcija na članak je...
Vau
23
Haha
1
Hagić
5
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime