Spektakularan pogled iz satelita na požar u Zagori, vidi se kako “gori snijeg”

Jasno se vidi da je vatra zašla čak u područja koje djelomično prekriva snijeg, što su rijetko viđeni prizori

Suho i vjetrovito vrijeme u kombinaciji s ljudskim faktorom kumovali su brojnim požarima na području Dalmacije posljednjih tjedana. Dva najveća bila su aktivna na području općine Muć i na Kamešnici. Jučerašnja hladna fronta donijela je nešto kiše i snijega koji su vatrogascima uvelike olakšali posao saniranja, no požari još nisu proglašeni ugašenima.


Primjerice, između Sutine i Zelova i danas dvadesetak vatrogasca kontrolirano pali rubove požarišta radi sprječavanja njegovog širenja. Zatražena je i pomoć zračnih snaga, ali to nije bilo moguće zbog jake bure.

VEZANI SADRŽAJ:

U međuvremenu je Hrvatska udruga kriznog menadžmenta (HUKM) objavila spektakularnu satelitsku snimku požara na Kamešnici koji je svoj vrhunac imao 24. ožujka. Radi se o satelitu Sentinel-2B, europskom optičkom satelitu koji je lansiran 7. ožujka 2017. To je drugi satelit Sentinel-2 koji je pokrenut kao dio programa Copernicus Europske svemirske agencije. Orbita ovog satelita je položena 180° u odnosu na srodni Sentinela-2A. Satelit nosi široki multispektralni uređaj za snimanje fotografija i snimaka visoke rezolucije u 13 spektralnih pojaseva. Njegovi produkti pružaju vrijedne informacije za poljoprivredu i šumarstvo, a među ostalim, njegove snimke mogu pomoći pri boljem predviđanju prinosa usjeva.

Satelit je prije tri dana bio točno iznad Kamešnice, te se vidi cijeli požar i opožareno područje. Jasno se vidi da je vatra zašla čak u područja koja djelomično prekriva snijeg, što su rijetko viđeni prizori.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime