Već nekoliko godina Dalmacija ima problemom s crvenom palminom pipom koja je “poharala” brojne rive uz obalu i na otocima, a ništa bolje nisu prošle ni palme na privatnim parcelama.

Ovih problema nije lišena ni splitska Riva gdje Parkovi i nasadi rade sve ne samo da ovaj invazivni nametnik ne napadne zdrave palme, nego da se pokušaju spasiti napadnute.

Gordan Tahirbegović, voditelj Odjela održavanja gradskog zelenila u “Parkovima i nasadima”, kazao nam je da danas u Splitu boravi stručnjak iz Španjolske koji će pokušati spasiti nekoliko splitskih palmi.

Tretiranje palmi injektiranjem

– U Split nam je stigao Španjolac Jose Javier Siguenza, stručnjak za crvenu palminu pipu. Njegov dolazak bio je u organizaciji tvrtke Agrobiotech. Stručnjak je demonstrirao tehniku tretiranja palmi injektiranjem. Taj se zahvat radi na palmama jednom godišnje zbog zaštite od crvene palmine pipe. U okviru tog programa stigao nam je španjolski stručnjak koji na zaraženim palmama radi tzv. dendrokirurgiju, odnosno čišćenje s ciljem da se palma pokuša revitalizirati.

Kako na Rivi imamo dvije sumnjive palme, i jutros je obavljena dendrokirurgija na jednoj palmi na istočnom kraju, te na drugoj na Matejuški. Vidjet ćemo rezultate, a svakako samo od kolege naučili neke nove stvari. U Španjolskoj, inače, postoje enormni problemi zbog ovog nametnika – govori nam Tahirbegović.

Riva nije jednina lokacija gdje se obavio ovaj zahvat.

“Spašavamo što se spasiti da”

– Nakon Rive stigli su do Vile Dalmacije gdje postoje dvije vrlo sumnjive palme gdje će španjolski stručnjak obaviti pregled i dati preporuku. Sve ovo radimo jer radimo maksimalno u cilju da spasimo što se spasiti da – rekao je Tahirbegović.

Crvena palmina pipa se proširila u naše krajeve selidbom sadnog materijala iz Indonezije. Prešavši Arapski poluotok došao je do sjevera Afrike, a u Europi se proširio uvozom iz Egipta. Nametnik je prvo poharao sjeverni Mediteran, pa Španjolsku i Italiju, a u Hrvatskoj se prvo proširio na šibenskom području, potom na sve gradove uz obalu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime