Solin je započeo s koordinacijom programa “Živjeti zdravo“! Nacionalni program provodi Ministarstvo zdravstva s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, a na lokalnoj razini provodi se u Gradu Solinu.

U sklopu ovog projekta danas je na Gospinom otoku održana aktivnost “Solin Challenge“. Više o svemu rekao nam je predsjednik Odreda izviđača pomoraca Posejdon Solin Igor Spetić.

– Treću godinu zaredom organiziramo akciju “Volonteri u parku”. Sada je početak Solin Challengea gdje 10-godišnjaci OŠ Kraljice Jelene traže kontrolne stanice po gradu Solinu i na svakoj kontrolnoj stanici imaju po jedan zadatak za obraditi. Zadaci su vezani za sport, aktivnosti, zdrave životne navike. Zadani vremenski okvir za to odraditi s voditeljima je sat vremena. Bitno je da su se djeca zabavila, a kao što vidite, i vrijeme nam se smilovalo.

Kontrolne točne su solinske znamenitosti poput izvora, crkva, park kraj Općine, mrjestilište i sl. Po kurikulumu potrebno je steći znanje čitanja karte, djeca uče orijentirati se u prirodi, pronaći sjever, kretati se pravilno u grupi, pravilno prelaziti cestu, ali i slušati voditelje srednjoškolce.

Škola Kraljice Jelena upravo dovršava jedno strateško partnerstvo unutar Erasmus+ projekta “Mystery of history”, gdje su učenici kroz igru učili solinsku povijest, učili tradicionalne igre i ponovno ih provodili u praski – kazao je Stipetić za Dalmacija Danas.

“Mystery of history”

Maja Matas, učiteljica OS Kraljice Jelene, smatra da su ove aktivnosti današnjim učenicima iznimno potrebne.

– Škola je već sudjelovala u ovom projektu, ali prvi put sudjeluje u ovoj aktivnosti. Učenicima je neobično sudjelovati u svemu ovome. Aktivnost zaboravljene igre je nešto što je njima interesantno. Neki nisu ni znali kako se igra. Bio je izazov i njima i meni kako im to približiti što bolje.

Učenici uče aktivnosti s vršnjacima, a koliko će toga primijeniti kod kuće i možda učiti druge, to je na svakom od učenika. Svakako danas je tempo života drugačije i mislim da si generalno živimo manje zdravo nego prije. Trudimo se u školi kroz aktivnosti i gradivo usmjeriti učenike na zdravi život.

Učenici su dobro upoznati s poviješću Solina. Završio nam je projekt “Mystery of history”. Učili smo o Saloni, Dioklecijanovoj palači i općenito o rimskom dobu. Ova je generacije preko spomenutog projekta dosta toga naučila – govorio nam Matas.

Kako je izgledalo igranje zaboravljenih igara na Gospinom otoku, pogledajte foto galeriji.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime