Radnici hrvatskih centara za socijalnu skrb na posao su u srijedu došli u crnini, a od 11:30 okupljaju se ispred zgrade resornog ministarstva.

Socijalni radnici odjeveni u crninu mirno prosvjeduju ispred osnivača centara za socijalnu skrb – Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nakon što se u 11:30 okupilo tek nekoliko stotina socijalnih radnika, taj se broj iz minute u minutu znatno povećao, piše Dnevnik.hr.

Okupljeni u mirnom prosvjedu kažu da prosvjedom daju pijetet ubijenoj kolegici iz Đakova i ostaju u molitvi za pravnika iz đakovačkog CZSS-a kojemu se liječnici u osječkoj bolnici bore za život. Osim toga, od ministrice Nade Murganić očekuju “preuzimanje odgovornosti za ono što se dogodilo”.

Vesna Kanceljak, socijalna radnica iz Zagreba kazala je da su socijalni radnici u strahu već duže vremena. “Posebno se bojimo posljednjih nekoliko mjeseci otkako osjećamo da se provodi hajka i napadi na socijalne radnike. Iako su napadi aktualni godinama, u posljednje vrijeme sve se to pojačalo”, kazala je Kanceljak. Dodaje da je i sama bila zaključana u sobu i nije mogla izići van do zaštitara, a drugom prilikom bila je gađana ciglom kroz prozor, piše Dnevnik.hr.

“Verbalne prijetnje svakodnevnica su današnjeg života i rada socijalnog radnika. Jednu prijetnju prijavila sam policiji i dobila sam odgovor da je moja izjava u odnosu na izjavu osobe koja mi je prijatila i da oni tu ništa ne mogu. Neovlašteno snimanje mobitelom prijavila sam kao kazneno djelo, a ta je osoba bila osuđena na društvenokoristan rad”, istaknula je.

Socijalni radnici i radnici Centra za socijalnu skrb traže otvaranje kanala kojim bi se istražilo koliko je djelatnika teško oboljeno od bolesti povezanih sa stresom, novo zapošljavanje prema normativima i Pravilniku, traže status službene osobe i sigurnost na radnom mjestu, od resorne ministrice Nade Murganić nakon svih događanja i zbog stanja u socijalnoj skrbi traže preuzimanje odgovornosti i njezinu ostavku, naglasila je Kanceljak.

Socijalni radnici svojim današnjem okupljanjem, tvrde, pokušavaju ponovno ukazati na teško stanje svoje profesije i u društvu. Žele skrenuti pažnju javnosti na težinu i rizike s kojima se suočavaju te pozvati javnost da budu partner na teškim postupcima na kojima rade. “Postali smo javna meta”, ističu okupljeni koji podsjećaju da njihov rad podliježe kontroli od koje ne bježe.