SLUČAJ IZ ZADRA Onkološki bolesnici svakodnevno putuju na zračenje u bolnicu u Split

Svakodnevna vožnja ih dodatno iscrpljuje


Onkološki bolesnici u Zadarskoj županiji, kojih je sve više, i dalje nemaju mogućnost cjelovitog liječenja u Zadru. Na zračenje moraju putovati u Split ili Zagreb. Građani su se uključili u akciju prikupljanja novca kako bi onkološki bolesnici što prije dobili prijeko potreban uređaj, navodi HRT.


Elvisu Beretinu iz Radovina prije pet i pol godina postavljena je teška dijagnoza – karcinom debelog crijeva. Dvadeset pet dana sanitetskim je vozilom s drugim onkološkim bolesnicima iz cijele županije svakodnevno putovao u Split na zračenje.

– Zamislite, dođemo, ja dobijem svoju terapiju i moram čekati druge pacijente. I onda opet vožnja vamo, tamo, priča Elvis Beretin.

Bolesnicima izmučenima terapijom svakodnevna putovanja dodatno otežavaju situaciju. Elvis se izliječio, ali ima onih koji nisu.

– Bila je čak situacija da su pacijenti preminuli na putu za Split ili na putu za Zagreb. Ne zato što je transport bio loš nego naprosto je bila takva situacija – priča Mirka Batur iz Lige protiv raka Zadar.

Godišnje je u Zadru oko tisuću novooboljelih od karcinoma. Gravitira mu i oko 250 tisuća stanovnika okolnih područja. S obzirom na te brojeve, potrebna su im i dva linearna akceleratora, ne samo jedan.– Očekujemo i podršku ministarstva, da se uključimo barem kao pilot projekt i da nam se omogući da imamo liječenje. Vjerujem da će se tada pokazati potreba da se i u drugim manjim centrima osniva subcentar za onkološko liječenje – kaže Branko Dukić, zadarski gradonačelnik i predsjednik Lige protiv raka Zadar.

Liga protiv raka dosad je prikupila oko 3 milijuna kuna različitim akcijama i donacijama umjetničkih djela. Zahvaljujući medijskoj kampanji “Zraka za život”, i građani sve više uplaćuju.– Mislimo da je to jedna prevažna stvar, ne samo grad nego i cijelu regiju. Jedan takav uređaj uštedio bi silne novce državi i lokalnoj zajednici, a puno bi pomogao pacijentima, onkološkim bolesnicima – objašnjava Ivica Nevešćanin, voditelj dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru i izvršni urednik portala Zadarski.hr

Većina upućenih kaže – nije pitanje treba li Zadru uređaj za zračenje, on im je trebao još jučer.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
4
Grrr
5
Molim?
4

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime