Skupnik Ivo Bašić najspremniji pripadnik Oružanih snaga RH

Skupnik Ivo Bašić zahtjevnu je stazu prešao za 351 minutu i 30 sekundi. Drugi je na cilj stigao razvodnik Marino Potrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga koji je stazu prešao za 368 minuta, dok je treći, s 384 minuta, bio vojnik Nikola Polić

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH, „Prvi za Hrvatsku 2017“, danas u petak, 19. svibnja 2017. u Kninu uspješno je završeno pobjedom pripadnika Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade skupnika Ive Bašića.


Skupnik Ivo Bašić zahtjevnu je stazu prešao za 351 minutu i 30 sekundi. Drugi je na cilj stigao razvodnik Marino Potrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga koji je stazu prešao za 368 minuta, dok je treći, s 384 minuta, bio vojnik Nikola Polić, pripadnik bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade.

Izaslanica predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Maja Čavlović, čestitala je pobjednicima na izvrsnim rezultatima i hrabroj borbi – Pobjednici su se dokazali kao prvi među jednakima, a svi drugi sudionici potvrdili su zavidnu razinu uvježbanosti i spremnosti svih postrojbi oružanih snaga iz kojih dolaze – rekla je, prenoseći pohvale predsjednice za uspješnu organizaciju natjecanja.

Čestitajući pobjedniku i najboljim natjecateljima izaslanik ministra obrane, Tomislav Ivić rekao je kako natjecanje “Prvi za Hrvatsku” za nas predstavlja sam vrh pripremljenosti, vrh sposobnosti, vrh uspjeha i pobjede pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pozdravljajući sudionike iz dvanaest partnerskih i savezničkih zemalja te predstavnike MUP-a RH, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa zadovoljstvom je naglasio kako je natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH „Prvi za Hrvatsku 2017“ proteklo u prijateljskom i sportskom ozračju, što je odraz sportske kulture svih pripadnika Oružanih snaga.

Završnica natjecanja „Prvi za Hrvatsku 2017.“ započela je u petak, 19. svibnja, kada su u sedam ujutro na kninskim ulicama natjecatelji, noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 15,2 kilograma, krenuli u utrku po 35 kilometara dugačkoj stazi duž ulica grada Knina i vojnog vježbališta „Crvena zemlja“.
Natjecanje je obuhvatilo 12 radnih točaka na kojima su obavljali zadane vojničke zadaće, a sudjelovalo je 150 natjecatelja iz Oružanih snaga RH, od čega dvije natjecateljice, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RH te više od 30 pripadnika oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kosova, Litve, Makedonije, Njemačke, Slovenije, SAD-a i Velike Britanije.


Zbog velikog broja stranih natjecatelja i međunarodnog karaktera, natjecanje se provodi i pod nazivom „Best soldier competition“, a samo natjecanje provodilo se u tri kategorije: muškoj kategoriji za pripadnike Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH, muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja te ženskoj kategoriji.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH „Prvi za Hrvatsku“ provodi se po šesti put, a prvo natjecanje održano je prije 20 godina u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Cilj natjecanja bio je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine pripadnika oružanih snaga, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.Ovogodišnje natjecanje bila je prilika da se još jednom potvrdi trajno savezništvo i postojana suradnja između oružanih snaga Republike Hrvatske i lokalne zajednice. Tako su pripadnici oružanih snaga bili angažirani na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića.

–  To je mali doprinos lokalnoj zajednici, ali puno znači u srcima djece. Lokalna zajednica uvijek može računati na Oružane snage, a mi ćemo se uvijek odazvati na poziv za suradnju, pogotovo kada su cilj naši najmlađi – zaključio je državni tajnik Tomislav Ivić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0