Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk sudjelovao je danas na konferenciji Smart islands koja je održana u Hvaru.

Dan ranije konferencija je održana u Krku s ciljem da inspirira razvoj lokalnih jedinica samouprave i pokaže da se održivim gospodarenjem u jedinstvenim okolinama, poput otoka, može postići željeni efekt za društvenu zajednicu u cjelini. Konferencija je okupila velik broj predstavnika hrvatskih županija, gradova, općina i poduzeća koji su imali prilike upoznati se s najboljim rješenjima u samoodrživosti i ravnoteži ruralnih i urbanih sredina.

Danska odličan primjer

Tijekom današnjeg programa prisutni su bili upoznati s dva primjera održivosti otoka u Danskoj. Jedan od njih je Samso, otok poznat kao “danski otok obnovljive energije” jer je tamo u samo deset godina napravljen prelazak na obnovljive izvore energije. Za to je posebno zaslužno dobro mapiranje potreba u suradnji s lokalnim zajednicama i građanima. Drugi primjer je otok Bornholm kojeg je hrvatska delegacija u sklopu studijskog putovanja posjetila krajem kolovoza, a predstavlja odličan primjer ravnoteže između urbanih i ruralnih područja.

U sklopu programa održana je i panel diskusija “Smart islands – urban/rural planning, mobility and well being”, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Kod promišljanja o konceptu pametnih otoka ključ razvoja leži u spajanju lokalnih inicijativa i resursa s institucionalnim okvirom podrške na županijskoj, nacionalnoj i europskoj razini. U tom smislu, odnosno kako bi i naši otoci postali pametni, potrebno je definiranje prioriteta za sve nacionalne otoke. Na prvom mjestu to su prometna povezanost, gospodarski razvoj i samoodrživost kao preduvjeti ostanka mladih obitelji na otocima – rekao je župan Goran Pauk.

Skrenuo je pozornost na to kako je prostor na našim otocima ugrožen neplanskom gradnjom duž obalne linije i često narušenom fizionomijom starih naselja u otočnom i obalnom dijelu s tipično kraškim i mediteranskim područjima.

Sačuvati prirodnu obalu od izgradnje

– Ako želimo održivo koristiti naše otoke prije svega je potrebno kroz prostorne planove utvrditi kriterije i mjere korištenja područja otoka i mjere poboljšanja kvalitete prostora i okoliša. Potrebno je sačuvati preostalu prirodnu obalu od izgradnje, a fokus staviti na podizanje kvalitete izgrađenog okoliša – zaključio je.

Uz župana Pauka, u panel diskusiji su sudjelovali Maja Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Winni Grosboll, gradonačelnica Bornholma i Steffen Domsgaard, predsjednik Danskog vijeća ruralnih područja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime