Na prvi dan upisa u srednje škole, dobre vijesti za sve one koji razmIšljaju o strukovnim zanimanjima. Njima će se povećati stipendije, i to s devet tisuća na 18 tisuća kuna.
Ovu mjeru, koju smatraju i demografskom, u Čakovcu je predstavio ministar gospodarstva Darko Horvat. Učenike strukovnih zanimanja očekuju i druge pogodnost.

Na sjeveru Hrvatske postoji velika potražnja za mesarima, no njih je iz godinu u godinu sve manje. Kako bi potaknuli školovanje upravo za to zanimanje – ministar gospodarstva i Mesna industrija iz Čakovca dogovorili su stipendije za nove učenike i to u iznosu od 2800 kuna. Od čega 1800 daje mesna industrija, a tisuću kuna Ministarstvo.

– Prošle godine smo imali pet stipendista u dvije škole u sva tri razreda što je naravno puno premalo za naše potrebe koje imamo u ovom trenutku. Naš plan je da u sljedećih tri do pet godina, upravo kroz ovaj program osiguramo nekih petnaestak novih mesara – rekao je predsjednik uprave Mesne industrije Vajda Alen Kajmović.

Uz stipendiju nudi se i siguran posao na kraju školovanja, besplatni udžbenici, plaćena praksa, mogućnost rada za vrijeme praznika, besplatan topli obrok i poklon paketi za blagdane. Ovaj projekt, smatra pak ministar Darko Horvat, otvorit će nove radna mjesta, a zajedno s edukacijom, najbolja je mjera kojom će se zadržati mlade u Hrvatskoj.

– To je prvi nužni, ne i dovoljni, ali nužni prvi korak da se spriječi egzodus ovih mladih ljudi u neku od nama susjednih zemalja gdje, budimo svjesni činjenice – danas više nisu plaće tri ili pet puta veće. Danas su plaće koje su 50 ili 60 posto veće i dobro je za razmisliti dali otići – kazao je ministar Horvat, javlja RTL.