Sinjski gradski vijećnici na današnjoj 11. izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja jednoglasno su izglasali zaključke o zauzimanju stava protiv Rješenja Državnog inspektorata Republike Hrvatske kojim se naređuje Čistoći Cetinske krajine d.o.o. da započne preuzimanje miješanog komunalnog otpada s područja Grada Vrgorca i sanacija deponija.

Gradski vijećnici od Državnog inspektorata Republike Hrvatske traže, među ostalim, da ukine doneseno Rješenje kojim se naređuje započinjanje preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Vrgorca jer isto nije utemeljeno u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, te se s istim Rješenjem izravno ugrožavaju životi i zdravlje mještana ne samo Brnaza i Turjaka nego i ostalih građana grada Sinja.

Sjednici je nazočilo 16 vijećnika, a izostali su Stipislav Jadrijević, Ivana Šabić, Ivan Runje i Ivan Maleš.

Izvjestitelji točke bili su Filip Klarić–Kukuz sa NL dr. Jadrijevića i MOST-ov Miro Bulj.

Filip Klarić–Kukuz u obrazloženju točke je rekao kako samo u naselju Klarići svako domaćinstvo ima onkološkog bolesnika te kako je uvjeren da je jedan od uzroka širenja takvih bolesti upravo odlagalište otpada, piše Ferata.

Miro Bulj je naglasio da je vrlo važno da se zauzme čvrst stav oko Mojanke, ali je i izrazio nezadovoljstvo što gradski vijećnici nisu ranije informirani o ovoj važnoj temi. Iskazao je zabrinutost ne samo zbog dovoza smeća s područja Vrgorca nego i mogućnosti da se, ako popuste, u Sinj ne počne deponirati smeće iz drugih gradova za što već sada postoje indicije.HDZ-ov Stipe Perić rekao je kako se stanje na Kukuzovcu nije promijenilo zadnjih 20 godina. Krivca vidi u Povjerenstvima Grada Sinja koja nisu uspjela provesti postupak javne nabave za sanaciju te je predložio da se oformi novo Povjerenstvo. Replicirao mu je Filip Klarić – Kukuz koji je rekao da nije problem u Povjerenstvu jer je ono dobilo naputak kako provesti javnu nabavu, nego u razrješenju tog Povjerenstva. Klarić- Kukuz je naglasio kako mu nakon toga više ne smrdi smeće, nego mu smrdi na dvoranu za jahanje.

SDP-ov vijećnik Nikola Vučković kao i vijećnik HDZ-a Tihomir Radović iskazali su nezadovoljstvo što se njih nije kontaktiralo kada su se prikupljali potpisi za tematsku sjednicu jer su svi oni protiv odlaganja vrgoračkog otpada na Mojanci, a ne samo jedanaest potpisanih vijećnika.

HDZ-ov Marko Križanac, predložio je da u nedjelju, na dan prosvjeda, svi gradski vijećnici, gradonačelnica i dogradonačelnici dođu na mirni prosvjed te da svojom nazočnošću pokažu kako su uz narod i kako ne žele vrgoračko smeće na Mojanci. Ovom prijedlogu dodao je i još jedan, da se svakom prosvjedniku koji bude kazneno gonjen kazna plati iz Gradskog proračuna.O ovom prijedlogu se nije glasovalo.

Sjednici je nazočila i direktorica ‘Čistoće Cetinske krajine’ Ivana Živaljić koja je rekla da je za odluku državnog inspektorata znala ranije, ali kako je vijest ‘procurila’ u javnost prije nego li se ona uspjela očitovati i poslati priopćenje za javnost. Živaljić je potvrdila informaciju kako je za sutra najavljen dolazak dva kamiona s područja Vrgorca te da će, ako kamion uđe na deponij, provesti detaljan pregled smeća i utvrditi radi li se o komunalnom miješanom otpadu koji ispunjava kriterije takvog otpada.

Nezavisni vijećnik Joško Kontić predložio je da se u zaključke sjednice uvrsti i dodatak da se Gradsko vijeće protivi i dovozu smeća nekih drugih korisnika koji bi u budućnosti mogli tražiti korištenje deponija. Pitao je gradonačelnicu je li ukazala na problem deponija premijeru Andreju Plenkoviću koji je nedavno boravio u Sinju.

Gradonačelnica Kristina Križanac na kraju rasprave taksativno je navela tijek događanja između inspektora i Grada Sinja. Iznijela je stav izvršne vlasti koja smatra neprihvatljivim da ‘Čistoća Cetinske krajine’ preuzima vrgoračko smeće na deponiju Mojanka. Rekla je da već godinu dana vodi tešku borbu s kolegama da se započne sa sanacijom Mojanke. Tvrdi kako je na prijedlog tadašnjeg dogradonačelnika Denisa Glavana imenovala povjerenstvo od 7 članova, a nakon što su se izjasnili da ne mogu provesti javnu nabavu za sanaciju odlagališta razriješila ih je dužnosti i imenovala novo Povjerenstvo za sanaciju.

Gradonačelnica je upitala vijećnike je li im sada jasna njena odluka o razrješenju njenih zamjenika koji su zakazali u jednom od najvažnijih projekata te istaknula kako vjeruje da će projekt završiti u novom sastavu. Gradskom vijeću je predložila da sve eventualne kazne koje budu izrečene za Grad Sinj ili tvrtku ‘Čistoća Cetinske krajine’ kao i njihove predstavnike u ovom predmetu snosi Proračun Grada Sinja. Potvrdila je kako je razgovarala s premijerom Plenkovićem o sanaciji odlagališta te očekuje sastanke u ministarstvima te predstavnicima Vrgorca, Trogira i Supetra o kojim će izvijestiti vijećnike, javlja Ferata.

Filip Klarić Kukuz je rekao kako je gradonačelnica iznijela stvari koje njoj odgovaraju te zatajila činjenice koje joj ne idu u prilog.

Svih 16 vijećnika nazočnih vijećnika podržalo je Zaključke današnje sjednice. Zaključke možete pogledati OVDJE.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime