U petak 18. listopada 2019., u organizaciji Turističke zajednica grada Sinja te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Sinja, u prostorijama Galerije Sikirica uspješno su održane tri edukativne radionice za djecu i odrasle na temu “Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja”.

Zbog pojačanog interesa, već petu godinu za redom umjesto jedne, održava se više radionica, pa za slijedeću godinu namjeravamo organizirati još nekoliko dodatnih radionica za djecu osnovnih škola s područja Cetinske krajine.

Kao i ranijih godina, radionica za djecu održana je u suradnji s dječjim vrtićem “Bili Cvitak” i Anom Glavinović koja je asistirala Ivanu Knezoviću kod izrade predmeta od gline. Na kraju radionice, ponosni mali polaznici svoje rukotvorine ponijeli su sa sobom, kako bi njima ukrasili prostorije dječjeg vrtića. I ove godine su se u radionice uključili i učenici OŠ Ivan Mažuranić iz Obrovca Sinjskog – Han koji su stigli u pratnji učiteljica Grozdane FilipovićGrčić i Ljubice Šakić, te učenici OŠ Trilj koji su stigli u pratnji učiteljice Ivane Crljen.

Ivan Knezović, koji je redovni voditelj ovih edukativnih radionica, ujedno je i među posljednjima koji se bave ovim tradicijskim zanatom. Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra, te ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo za zaštitu UNESCO-a.

Svi koji su iskazali želju i interes mogli su sudjelovati u izradi lončarije pod stručnim vodstvom Ivana Knezovića. Sudionici radionica dobili su unikatne suvenire koje je osobno izradio voditelj Knezović, a najmlađi polaznici dobili su male pekice i medenjake za uspomenu.

Kao dodatak ovim radionicama, u glazbenom dijelu večeri, nastupili su članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja i KUD-a Dicmo, koji su prigodno izveli tradicijske napjeve ojkavicu: mušku i žensku reru, koja se također nalazi na popisu nematerijalne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime