ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA: 20 učenika i studenata sa županom potpisalo ugovore o stipendiranju

Stipendije učenicima dodijeljene su za deficitarna zanimanja


Sa zadnjim danom prošle godine sedmero učenika i 13 studenata koji su ostvarili pravo na dodjelu novih stipendija za šk./akad. godinu 2020./2021., potpisali su ugovore o stipendiranju sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom.


Stipendije učenicima dodijeljene su za deficitarna zanimanja, i to: četiri stipendije budućim konobarima, dvije stipendije budućim kuharima i jedna stipendija budućem stolaru.

Pet stipendija dodijeljeno je studentima prve godine sveučilišnih studija koji se školuju za deficitarna zanimanja na fakultetima elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Medicinskom fakultetu te studenticama psihologije i socijalnog rada.

Četiri stipendije dodijeljene su i studentima viših godina sveučilišnih studija na Filozofskom fakultetu, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Arhitektonskom i Medicinskom fakultetu.

Također, dodijeljene su i četiri stipendije studentima stručnih studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Zdravstvenom veleučilištu.

Uključujući ovih 20 učenika i studenata, Županija trenutno stipendira 62 korisnika, i to 45 studenta i 17 učenika.

Učenička stipendija iznosi 400,00 kuna, a studentska 700,00 kuna mjesečno. Stipendije se isplaćuju u 10 jednakih mjesečnih rata u školskoj, odnosno akademskoj godini.

„Financijskom potporom našim učenicima i studentima poboljšavamo njihov materijalni status i nastojimo ih motivirati za odabir zanimanja koja su tražena na tržištu rada kako bi im bilo lakše zaposliti se, po mogućnosti u njihovom mjestu, u našoj županiji. Stipendija za prva četiri mjeseca ove akademske godine bit će im isplaćena odjednom, tako da će naši stipendisti u narednih nekoliko dana dobiti svoju „božićnicu“ kojoj se, siguran sam, jako vesele.“, kazao je župan Goran Pauk.

Za stipendiranje učenika i studenata u proračunu Šibensko-kninske županije za 2021. godinu planira se osigurati 410.000,00 kuna, iz izvornih prihoda Županije. Isto tako, za sufinanciranje programa i projekata naših visokoškolskih ustanova osigurat će se iznos od 220.000,00 kuna. Ukupno, za javne potrebe u visokoškolskom obrazovanju osigurat će se 630.000,00 kuna, što je na razini  2020. godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime