SENZACIJA S VISA Na dnu mora pronađen “Nostalgični Moe”: “Najavljujem da će ih biti još”

[VIDEO] Da je riječ o Nostalgičnom Mou potvrdili su američki vojni kustosi i domaći stručnjaci. 

Iz podmorja između otoka Visa i Korčule stiže nam prava senzacija – gotovo osam desetljeća otkad je posljednji put viđen, pronađen je “Nostalgični Moe“. Riječ je o borbenom zrakoplovu tipa B24, još jednom američkom bombarderu potonulom u Jadranu nedaleko od Visa u Drugom svjetskom ratu.


Sidney L. Ruff Junior bio je pilot jedinog do sad oko Visa pronađenog bombardera s muškim imenom. No ni “momak Moe”, nije imao sreće – našao se na morskom dnu s mnogim “letećim curama”, javlja HTV.

– Tako da je on u klasičnom stanju jednoga bombardera B24 jer oni su u pravilu, prilikom slijetanja na more, ako je slijetanje bilo kontrolirano od strane pilota ili kopilota, imali puknuće i rotiranje glavnih krila – govori Lorenz Marović, Ronilački centar Manta – Komiža.

Gotovo sve ih je pronašla ronilačka obitelj Marović, uz pomoć vrsnih dubinskih ronilaca iz Njemačke.

– Tko više broji. Rekao bih 10. Evo još jedan B24, oko Visa, a nadam se ne zadnji – govori Andi Marović iz Ronilačkog centra Manta i dodaje kako je to bila dojava ribara kao i uvijek. Našli su avion sonarom, zaronili i identificirali.

Da je riječ o Nostalgičnom Mou potvrdili su američki vojni kustosi i domaći stručnjaci.


Probuđen je nakon 77 godina, leži na 93 metra dubine, krila su mu još vidljiva, repa nema. Posljednji je put viđen u kolovozu 1944. iznad jezera Balaton u Mađarskoj. Imao je, pokazuju crtice na trupu, do tada više od 40 borbenih akcija.

– Najavljujem da će ih biti još, po novoj knjizi gospodina Danijela Frke, koja ima upravo takav naziv kao i ovaj otok, a to je Zadnja nada, Last hope jer je on bio zadnja nada svima koji su u akciji bili oštećeni, da bi sletjeli na neko kopno i vratili se živi kući – rekao je Lorenz za HTV.



Četvorica se, nažalost, s ovog aviona nisu vratila živa. Poginuli u akciji, piše u detaljnom dokumentu sudbine njegove deveteročlane posade.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
2
Hagić
5
Hmmm
0
Plač
7
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime