Šefica USKOK-a: “Procesuirali smo oko 300 osoba zbog davanja lažnog iskaza, uspjeh je preko 90 posto”

Šefica USKOK-a Tamara Laptoš komentirala je kazneno djelo davanja lažnog iskaza

Šefica USKOK-a Tamara Laptoš u nedjelju gostuje u emisiji N1. Evo što je rekla na pitanje novinarke N1 Nataše Božić o slučaju davanja lažnog iskaza na suđenju.


Kako USKOK može dokazati, primjerice, da se Luka Modrić nečega ne sjeća, kao što je tvrdio na suđenju Zdravku Mamiću?

– O konkretnom slučaju doista ne mogu. No problem dokazivanja je jedno složeno pitanje o kojem je teško dati nekako jednoznačan odgovor. Svako kazneno djelo ima svoje elemente i mi u postupku moramo dokazati te elemente. Za dokazivanje tih elemenata morate prikupiti dokaze – personalne i materijalne i s njima se ide na sud. Teret dokaza je na tužitelju. Sud će ocijeniti te dokaze i donijeti odluku.

Imate li često problem s promjenama iskaza svjedoka?

– To je problem koji se pojavljuje s vremena na vrijeme i isto ga treba cijeniti od slučaja do slučaja. Koliko je to odstupanje od prijašnjeg iskaza, utječe li bitno na daljnji razvoj postupka, na dokazivanje u daljnejm tijeku postupka. Prema statistici DORH-a, mislim da je u zadnjih nekoliko godina procesuirano 300-njak osoba za kazneno djelo davanja lažnog iskaza. Gotovo za sve njih su podignute optužnice i uspjeh u tim predmetima je preko 90 posto. – rekla je Laptoš za N1.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0