Šefica Komore obiteljskih liječnika: Doktori će cijepiti ljude i raditi prekovremeno

"Neke županije su formirale, a neke nisu formirale punktove. Nadamo se da će i one uskoro", kazala je


Predsjednica Komore liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić gostovala je u RTL Direktu. Tema razgovora bilo je cijepljenje protiv koronavirusa.


Kako će i mogu li liječnici obiteljske medicine provesti tako masovno cijepljenje, pitao ju je voditelj Zoran Šprajc.

“Mi smo se kao udruga zalagali za kvalitetnu organizaciju cijepljenja na punktovima. Za jasnu komunikaciju i jednaka pravila za sve u Hrvatskoj. Posve je jasno da u našim ordinacijama ne možemo istovremeno cijepiti veliki broj ljudi u malom prostoru, a istovremeno primati druge pacijente. Ponudili smo se van radnog vremena da ćemo raditi na punktovima, dat ćemo sve od sebe”, rekla je Ban Toskić.

Dakle, liječnik će pacijenta uputiti u dom zdravlja ili na punktove?

“Neke županije su formirale, a neke nisu formirale punktove. Nadamo se da će i one uskoro”, dodala je.

U sat vremena može se cijepiti deset ljudi

Što će biti s ostalim pacijentima dok su liječnici opće medicine na punktovima?“Liječnici će nakon završenog posla ići u svoje ordinacije, prekovremeni rad koji će biti plaćen.”

Koliko pacijenta u sat vremena jedan liječnik može cijepiti?“Po smjernicama za cijepljenje jedne osobe je potrebno 10 minuta. Ima puno administriranja, najlakše je cijepiti… Svakog cijepljenog je potrebno nadzirati 15-30 minuta s obzirom na anamnezu. U sat vremena deset ljudi”, kazala je Ban Toskić.

Što je s aplikacijom pomoću koje će se netko moći prijaviti?

“Puno bi nam olakšalo i nadamo se da će uskoro doći aplikacija za prijavu cijepljenja. Mi mjesecima primamo pozive pacijenata koji imaju 101 pitanje vezano za cijepljenje. Ovako ćemo ih mi obavještavati, neće oni morati zvati.”

Kako će se odlučiti tko je prioritetna skupina?

“Nas je zapala ta uloga da smo ključne osobe koje će odlučivati o prioritetnim skupinama. Želimo jasne kriterije, a dobili smo kriterije koje je dobila sva javnost. Zgodna je rečenica ‘da mi znamo najbolje svoje pacijente’ kada netko treba preuzeti odgovornost’. Treba imati razumijevanja“, naglasila je Ban Toskić i za kraj se osvrnula na višak cjepiva.

“To će ovisiti o koordinatorima na punktovima. Već su kolege počele osmišljavati aplikacije. Ako ordinacija stavi deset osoba za jedan dan, stavit će još pet rezervnih pacijenata na popis. Oni će sigurno stajati ispred ordinacije i stvarati gužvu.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime