Pod nadnaslovom ‘Ministar vanjskih poslova upozorava’ i naslovom ‘Hrvatska – odmor trenutačno na vlastitu odgovornost’, austrijski dnevni list „Kronen Zeitung“ u ponedjeljak piše da šef austrijske diplomacije Alexander Schalenberg upozorava austrijske državljane da je još uvijek na snazi službena preporuka austrijske Vlade o izbjegavanju putovanja u inozemstvo zbog pandemije koronavirusa, pa tako i u Hrvatsku, te da je odmor u Hrvatskoj trenutačno na vlastitu odgovornost. Poruka koja bi, unatoč riječi „trenutačno“, moglo uzbuniti Austrijance koji, kako je poznato, nisu skloni rizicima i izuzetno su odgovorni, što je pokazalo i njihovo striktno pridržavanje mjerama ograničenja, uvedenim zbog koronavirusa, prenosi Večernji list.

List u nastavku prenosi izjavu glasnogovornika austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Petera Guschelbauera:

„Mi odvraćamo od odmora u Hrvatskoj, naša je službena preporuka za izbjegavanje putovanja u Hrvatsku, unatoč njenog otvaranja granica, i dalje je na snazi. Stoga svi koji se vraćaju s odmora iz inozemstva natrag u zemlju moraju u 14 dnevnu karantenu, osim ako imaju negativan test na koronavirus, ne stariji od četiri dana“.

Kronen Zeitung napominje da dok na jednoj strani Hrvatska izražava „dobrodošlicu“ stranim turistima, na drugoj strani austrijska Vlada i dalje ukazuje na svoju preporuku izbjegavanja putovanja u našu zemlju. Posebno ističe kako je Hrvatska Austrijancima jedna od „najomiljenijih“ turističkih destinacija za odmor.

„Na prvi pogled prekrasan i siguran odmor na moru u Hrvatskoj, otkako je Hrvatska u nedjelju svim građanima EU-a izrazila dobrodošlicu u ovu turističku zemlju na Jadranu“, piše austrijski dnevni list, potkrepljujući to aktualnim hrvatskim propisima prema kojima stranci, između ostalog, mogu prelaziti hrvatsku granicu i iz „gospodarskog interesa“ u Hrvatskoj.

„Tko dokaže da u Hrvatskoj ima rezerviran turistički smještaj, apartman, rezervirano mjesto u kampu ili hotelu, bez problema može ući u zemlju, jer to spada u gospodarski interes“, zaključuje list i dodaje kako je ukinuta i prethodno obvezujuća mjera samoizolacije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime