SDP u Splitu na lokalne izbore šalje potpuno novo ime, njihov kandidat bit će Ante Franić

Splitski SDP jedina je velika organizacija u gradu koja još nije službeno predstavila svog kandidata za predstojeće lokalne izbore.


Taj unutarstranački proces potrajao je više od očekivanog budući da se tamošnja podružnica stranke još od mandata Ive Baldasara nije oporavila od nezapamćenog poraza. Podružnicu je pogodila kriza, a kako doznaje Večernji list, nekoliko frakcija splitskih socijaldemokrata u otvorenom je političkom ratu.


S jedne strane pristaše su čelnog čovjeka Gorana Kotura i njemu bliskog Davora Matijevića, a s druge se stvara platforma okupljena oko Ranka Ostojića koja nakon lokalnih izbora namjerava preuzeti kontrolu u splitskoj organizaciji jer očekuju da će SDP na lokalnim izborima na svibnju ostvariti loš i neprihvatljiv rezultat, piše Večernji list.

Goran Kotur mjesecima je tražio adekvatnog kandidata. Prvo se pojavila priča o njihovu vijećniku Jošku Markiću, a zatim o uglednom liječniku Tonćiju Stipiću.

U međuvremenu se pričalo kako će na izbore kao šef gradske organizacije ići upravo Kotur i tako preuzeti odgovornost za političku situaciju.

Ali ni to se nije ostvarilo već splitski SDP u utrku šalje prilično samozatajnog Antu Franića. Kako doznaje Večernji list, dogovor s Franićem već je postignut, kroz koji dan će ga Kotur predložiti gradskom odboru nakon čega će idući tjedan biti i službeno predstavljen široj javnosti. On bi trebao biti predstavljen kao predstavnik mlađe generacije, urbanog Splita i zdravog poduzetničkog tkiva.

Informaciju o njegovoj kandidaturi iz splitskog SDP-a još nisu htjeli službeno komentirati kazavši nam kako će vrlo skoro javnosti sve informacije biti poznate. Pokušali su kontaktirati Franića, ali nije odgovarao na pozive. Inače, Ante Franić 38-godišnji je diplomirani pravnik i SDP-ovac koji je u stranci od 2016. godine, a o njemu se službeno ne može pronaći baš nijedan podatak.Ante Franić splitskoj javnosti nepoznat je čovjek. Zbog toga nezadovoljstvo stranačkom odlukom ne krije ni dio splitskih SDP-ovaca. Unutarstranačka oporba smatra kako je kandidat pronađen na brzinu samo kako bi se udovoljilo formi te sumnjaju koliko istinski lijevih ideja uistinu ima u svojim političkim vizijama.

Franić je svojedobno bio i visokorangiran u Cemexu, a nije manje važno ni to da je obnašao funkciju operativnog direktora u jednom hotelu koji se nalazi u grupaciji Royal Resort (bivši Importanne Resort) koju drži Ciril Zovko. U sklopu Royal Resorta posluje pet luksuznih hotela na području Dubrovnika i dva trgovačka centra u Zagrebu, piše Večernji list.Za kontekst ove priče nije manje važan podatak kako je upravo Zovko u rujnu 2020. izašao u medije optuživši aktualnog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da mu koči projekt od milijardu kuna na splitskom Duilovu kojim bi posao dobilo 600 ljudi. Kako su poručili tada iz Royal Resorta, tvrtka je još 2017. pripremila projekt sukladan urbanističkim smjernicama koje su izdale tadašnje gradske vlasti, angažirala lokalne arhitekte i uložila 10 milijuna kuna samo u njegovu pripremu.

 

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
15
Haha
3
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
3
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime