ŠARONJA OTJERAO PERONJU Borbe bikova u Škopljancima i 24. Seoska olimpijada

Povod "opsadi" Radošića je 24. Seoska olimpijada

Danas se u Radošiću odvija 24. Seoska olimpijada. Natjecanja se održavaju na ograđenom travnatom terenu eko etno sela Škopljanci – Radošić, zaštićenoj ruralnoj cjelini pri konzervatorskom odjelu. Centralni događaj dana biti će svakako bikijada, a uz nju održat će se natjecanja u skoku u dalj s mjesta, kamena s ramena, potezanje klipa, jačanje, borba na gredi, potezanje konopa za žene i muškarce, te obaranje ruke za žene i muškarce.


Već u jutarnji satima krenule su pripreme za današnji dan. Tako je već na ražnju spreman veliki broj odojaka i janjaca, a očekuju se posjetitelji iz Splita, Zagore i šire regije. Kako nam je rečeno na ražnju su domaći janjci iz Zagore, što je izvrsna pozivnica za posjetiti ovaj događaj.

U điru Radošićem susreli smo i vlasnika bika Zeče iz Radošića. On nas je uputio u cijeli proces pripreme bikova za ovakva događanja.
– Ima lipo polje i uvik je vanka na terenu. Ide po raznin bikijadama i ima 3 prva mista. Ove godine šanse su ili da se pobode ili da uteće – rekao nam je vlasnik Zeče.

Tijekom obilaska ovog velikog događaja susreli smo i dugogodišnjeg organizatora Marka Škopljanca koji nam je otkrio i neke promjene u odnosu na prošle olimpijade.

– Ove godine nakon 24 godine došlo je do promjene. Znači obitelj Škopljanac i KUD Ognjište čiji sam predsjednik ove godine nije organizator bikijade, već samo sportskog dijela. Sve ostalo organizira gospodin Marko Ivić, dugogodišnji uzgajivač šampionskih bikova i veliki ljubitelj bikova. Mogu slobodno reći da smo danas gosti na domaćem terenu. – kazao nam je Marko Škopljanac.

Pitali smo ga što će još tijekom dana biti na repertoaru za one koji tek trebaju doći.


– Imamo još ove stare sportske discipline i imamo još jedno desetak borbi bikova. Borbe će trajati do kasno u noć, a imamo 25 bikova. Što se tiče gastronomskog dijela, ponuda je vrlo široka i izvrsna pozivnica za sve koji se još uvijek premišljaju oko dolaska. Lijep je dan, hrastova stoljetna šuma, prostor za djecu, prigodni sajam, konji za jahanje, znači za svakoga ponešto. – otkrio je Škopljanac.

Spomenimo i kako je u prvoj revijalnoj borbi bikova Garonja pobijedio Sivonju, dok je u druga borba između Oluje i Ronija.[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/310977162656893/” bottom=”30″]

Prva borba bikova natjecateljskog dijela bila je između lanjskog pobjednika Šaronje i Peronje. Nakon dužeg odmjeravanja Šaronja je u nekoliko sekundi otjerao Peronju i uzeo pobjedu u prvoj borbi.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0