#SAFELOVE U Splitu obilježen tjedan kondoma: Tražilo se “pismo više”

Podijeljeno je 200 ljubavnih pisamaca sa kondomima


Uoči Valentinova, danas u 12 sati, Međunarodni odbor hrvatskih studenata medicine Split (CroMSIC Split) je  organizirao i koordinirao javnu akciju povodom “Međunarodnog tjedna kondoma” na Sveučilišnom kampusu u suradnji sa volonterima Udruge za pomoć mladima – HELP.  Podijeljeno je 200 ljubavnih pisamaca sa kondomima, a pojedinci su tražili “pismo više”. CroMSIC Split je pokrenuo online kampanju pod nazivom #safelove sa ciljem educiranja o spolno prenosivim bolestima, prevenciji, te mitovima.


– Ukoliko se niste jutros zatekli na Kampusu, po besplatne kondome možete tokom cijele godine doći u Udrugu HELP (Šetalište Bačvice 10), te se također besplatno i anonimno testirati na HIV i Hepatitis B i C.

Većina spolno prenosivih bolesti nema simptome ili su oni blagi. Najčešće spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj su HPV, klamidija, herpes, ureaplazma, gonoreja. Ranim otkrivanjem HPV-a moguće je spriječiti razvoj raka maternice, a testira se PAPA test-om, te je poželjno obaviti 4 ciljana ginekološka brisa (bris na klamidiju, bris na HPV, bris na ureaplazmu, bris na mikroplazmu).

Dovoljan je jedan nezaštićen odnos za prijenos infekcija, a postoji više od 25 različitih bakterija, virusa i parazita koji se mogu prenijeti spolnim putem, stoga je jako važno koristiti kondome koje ste držali na sobnoj temperaturi, potaknuti novog partnera/icu na testiranje, te razgovarati sa bliskim osobama o spolnom i reproduktivnom zdravlju jer na taj način ne samo što štitite sebe, već i druge – izvijestili su.

Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime