Ove jeseni će pred splitskim Županijskim sudom započeti suđenje trojici optuženih za likvidaciju Karmelina Fistanića (39). Vrhovni sud je naime odbio argumente obrane, koja je tražila da se izdvoje praktički svi dokazi prikupljeni tijekom istrage ovog nevjerojatnog zločina kao – nezakoniti.

Fistanić je ubijen 9. studenog prošle godine na skretanju za Brzet u Omišu, dok je sjedio u svom 25 godina starom VW Polu s djevojkom na suvozačevom sjedištu, u “pola bijela” dana. U njega je šest metaka ispalio vozač skutera koji je potom pobjegao kroz Omiš.

Mjesec dana su sve policijske snage bile na nogama, istraživao se svaki metar okolnog terena kao i pravci bijega, da bi spektakularnom akcijom došlo do uhićenja Stipe Ringwalda (49), Jerka Pirića (35) te Vlade Zolote (48). U proljeće je podignuta i optužnica, prema kojoj je Ringwald bio egzekutor na skuteru Yamaha T-Max, Jerko Pirić organizator, a Vlado Zolota je pružao logističku potporu.

Nitko od njih nije bio ni blizu priznanja, pravih očevidaca zapravo i nema, tako da su gotovo svi dokazi tužiteljstva došli forenzičkom obradom. E tu je puno prigovora i nezadovoljstva imala odvjetnica Doris Košta, zadužena za Pirićevu obranu. Smatra da su vještačenja u Centru Ivan Vučetić obavljena loše i mimo pravila struke, da brojne video-snimke kojima je utvrđeno kretanje optuženih tog dana nisu niti kvalitetne niti se do njih došlo legitimnim putem. Ukratko, imala je formalnih i konkretnih prigovora na dokazni materijal. Njenim navodima su se pridružili ostali odvjetnici, no bez uspjeha – Vrhovni sud je odlučio kako su dokazi pribavljeni legalno te su potpuno zakoniti.

Glasnogovornik splitskog suda Dinko Mešin nam je potvrdio ovu informaciju, kao i to da će optužno vijeće odlučiti o pravomoćnosti optužnice na sjednici 21. rujna. Ta potvrda optužnice je u pravilu formalnost, nakon koje se predmet dodjeljuje u rad nekome od sudaca, a prva rasprava bi mogla biti zakazana već za mjesec dana…

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime