“S KNJIGOM PRIKO PJACE” Splićani prosvjedovali protiv zatvaranja knjižare Morpurgo

Pedesetak je Splićana s knjigom pod rukom u srijedu navečer sudjelovalo u inicijativnoj šetnji “S knjigom priko Pjace”

Pedesetak je Splićana s knjigom pod rukom u srijedu navečer sudjelovalo u inicijativnoj šetnji “S knjigom priko Pjace” na Narodnom trgu na kojem je nakon 157 godina rada, kao jedna od tri najstarije knjižare na europskom tlu, svoja vrata zatvorila knjižara Morpurgo, piše Tris.


Kada je knjižarski lanac Algoritam nedavno otišao u stečaj, bio je to kraj i za knjižaru Morpurgo, no gradske službe i novi gradonačelnik Andro Krstulović Opara već su najavili da će poduzeti sve da se već početkom rujna knjižara otvori.

Na prosvjedu je sudjelovala i solinska književnica Nada Topić, čiji je naziv doktorske disertacije glasio “Uloga splitske knjižare Morpurgo u razvoju kulture čitanja u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća”

– Nisam zabrinuta za budućnost knjižare Morpurgo. Ona je srećom zaštićena u Registru kulturnih dobara RH, tako da svaki onaj tko bude obavljao nekakvu djelatnost, ta će djelatnost morati biti isključivo knjižarska. Međutim, problem koji se tiče nakladništva i našeg knjižarstva puno je veći i kompleksniji. Po meni, najveći problem s knjigama je njihova komercijalizacija, odnosno moderni knjižari prema knjizi se odnose kao prema bilo kojem drugom proizvodu, a ona to nije. Knjiga je kulturni proizvod – rekla je Topić za Tris.

Knjižaru Morpurgo je na splitskom Narodnom trgu 1860. godine otvorio publicist, političar i kulturni djelatnik Vid Morpurgo, piše Tris.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0