Roko Šimac nije pobjegao: Osuđeni na šest godina zbog “tuluma iz pakla” odveden u istražni zatvor

Sve se odvijalo po proceduri


Unatoč svojevrsnoj medijskoj panici oko pravomoćne presude Roku Šimcu (28), osuđenom na šest godina zatvora zbog silovanja te nanošenja teških tjelesnih ozljeda curi na “tulumu iz pakla” u Podstrani, sve se u tom slučaju odvija po proceduri.


Pravomoćna presuda Vrhovnog suda RH je naime na Županijski sud stigla u ponedjeljak pa je tako do završetka radnog vremena, u ponedjeljak, sa splitskog suda poslan nalog policiji da osuđenog pronađu te odvedu u istražni zatvor koji je obavezan po sili zakona jer je kazna viša od pet godina.

Tek kada je policija taj sudski nalog zaprimila, mogli su krenuti u službenu potragu za mladićem. Neki posebni angažman nije međutim bio potreban jer je Roko Šimac u utorak ujutro nazvao policiju te se sam “predao” prije nego li je uopće raspisana tjeralica. Tako će prvo u istražni zatvor, a onda i na odsluženje zatvorske kazne.

Osuđen prije četiri godine

Prije točno četiri godine osuđen je na četiri i pol godine zatvora pred Županijskim sudom u Splitu zbog kaznenih djela spolnog odnosa bez pristanka te nanošenja osobito teških ozljeda. Iako je tužiteljstvo inzistiralo na optužnici za pokušaj ubojstva, Županijski sud je prekvalificirao djelo, smatrajući da nije bilo nikakvog pokušaja ubojstva. To je Vrhovni sud na sjednici prije desetak dana potvrdio, no preinačena je odluka o sankciji – Šimcu je određena zatvorska kazna od šest godina!

Na suđenju Šimcu za tulum koji se odvijao u kući u Podstrani doznali su se strašni detalji nedjela. Grupa mladih se zabavljala te večeri da bi u jednom trenutku ostavili Šimca i djevojku, koja je bila alkoholizirana kao i mladić, same u prostoriji. Nitko zapravo nije vidio što se idućih pola sata događalo, a sam mladić je u svojoj obrani izjavio kako se ne sjeća ničega – svi su govorili o nevjerojatnoj, grozomornoj sceni koju su zatekli u prostoriji, djevojku u lokvi krvi, bez svijesti.

“Rotirajuće sredstvo”

Život joj je spašen samo hitnom liječničkom intervencijom u splitskoj bolnici. Kroz cijeli postupak istrage pa i kasnije, tijekom suđenja, provlačila se teza kako je silovanje obavio nekakvim “rotirajućim sredstvom”, jer su unutarnje ozljede bile tako strašne da se činilo nemogućim tako nešto napraviti rukom. Međutim, kuća i okolica je nekoliko puta pretražena, nikad nije pronađen sumnjivi aparat, a nitko od svjedoka nije vidio ništa slično. Provedena su čak tri vještačenja pa je na koncu zaključeno da je ozljede doista zadao rukom. U odluci Vrhovnog suda, kojom je presuda postala pravomoćna, posebno se navodi kako nisu dovoljno cijenjene otegotne okolnosti u ovom slučaju…“Optuženik je u spolovilo i anus žrtve gurao svoju ruku, a žrtva je zadobila osobito teške i po život opasne ozljede. Prvostupanjski sud je pravilno cijenio žaljenje optuženika, smanjenu ubrojivost, neosuđivanost te mladost, no podcijenjen je značaj otegotnih okolnosti. Bestijalnost i bešćutnost optuženika odražava se u činjenici da je gotovo pola sata ‘kopao’ rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njeno besvjesno stanje i posljedice koje su realno nastupile u vidu teškog i trajnog narušenja zdravlja. Posljedice su iznakaženje uz upitnu fertilnost i očekivani trajni poremećaj probave. Sankcija od šest godina primjerena je ukupnosti počinjenih djela, a uključuje i jasnu društvenu osudu te treba utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i pravednost u kažnjavanju počinitelja”, između ostalog su naveli u svojoj odluci s Vrhovnog suda.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
4
Grrr
9
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime